Strategia pe termie a Oradei prevede ca prin 2032, când UE ne va pune cuțitul la gât, nu vom mai putea subvenționa agentul termic. Dacă în alte orașe - ce alte orașe, în mai toată țara - acest termen de eliminare a subvenției este complet nerealist, Oradea ar putea lejer să-și atingă țelul.

Sigur că se pune întrebarea dacă și merită orădenii să facă acest efort, într-o țară unde totul e cu susul în jos și unde e premiat jaful și nicidecum performanța. Păi orădeanul primește cea mai mică subvenție, iar Bucureștiul, unde clar sunt alte salarii, printre cele mai mari?! Dar cum Primăria Generala a Capitalei nu are bani, că-i cheltuiește pe borduri și panseluțe, ca să poată fura, subvenția vine de la bugetul de stat. Așa că noi toți mai plătim și subvenționarea gigacaloriei din orașele care n-au avut chef să-și pună la punct sistemul de termoficare.

Dacă judecăm așa lucrurile, mai bine ne lăsăm și noi pe-o rână și întindem mâna spre Guvern. Numai că nu întotdeauna aceste socoteli sunt bune. Degeaba Bucureștiul primește subvenție pe termie de la Guvern, dacă nu beneficiază și de căldură și apă caldă de la Termoficare, singurii care mai au apă caldă permanent în Capitală fiind cei cu apă la genunchi.

Dacă sistemul de termoficare este bine pus la punct, acesta poate fi un centru de profit pentru Primărie și implicit pentru bugetul orașului. Cei care spun că statul e cel mai prost administrator de fapt doresc să-și ascundă furtișagurile și incompetența. Se pot scoate bani și din administrarea piețelor, și din aquapark, și din termie.

Cu o fermă de panouri fotovoltaice pe spațiile degradate de sterilul de la vechiul CET se poate produce curent electric din belșug, care atunci când nu merită vândut pe piața liberă, din cauza prețului mic, poate fi folosit la producerea de hidrogen. Că tot ni se cere că amestecăm gazul metan cu hidrogen, în virtutea directivelor europene.

Trăgând linie și adunând, tot acest sistem poate aduce bani, și din curent, și din certificate verzi, și din hidrogen, și din fotovoltaice. Că alte administrații n-au făcut-o e treaba lor, poate n-au avut bani sau chef să se înhame la asemenea investiție. Și Oradea, dacă ar fi fost să reabiliteze întreg sistemul din fonduri proprii, n-ar fi amortizat investițiile decât în zeci de ani. Noroc cu fondurile europene, care în acest caz au fost folosite cu cap.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!