Primăria Oradea se pregăteşte pentru eliminarea subvenţiei acordate de la bugetul local la plata gigacaloriei consumate de orădeni până în anul 2032.
"Trebuie să scăpăm de subvenţie..."
Consiliul Local Oradea a aprobat luni, în şedinţă online, planul de măsuri care trebuie aplicat până la termenul limită impus prin normativele în vigoare.
Potrivit primarului Florin Birta, realizarea calendarului pentru retragerea subvenţiei a fost impusă prin ordin al Ministerului Dezvoltării cu termen limită până la sfârşitul acestui an.
"Faptul că în Oradea avem cea mai mică subvenţie acordată se datorează şi acestei viziuni prin care încet, încet trebuie să scăpăm de această subvenţie", a declarat edilul luni, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.
Potrivit primarului, pentru atingerea acestei ţinte, de-a lungul anilor municipalitatea a ales ca sumele care nu au fost alocate pentru plata subvenţiei să fie investite în modernizarea sistemului de termoficare.
"Astfel de investiţii vor fi făcute şi în viitor, astfel încât atunci când nu se va mai putea subvenţiona preţul la termoficare, preţul gigacaloriei să fie unul sustenabil, pentru ca fiecare familie din Oradea să şi-l permită", a spus Birta.
Primarul a dat ca exemplu investiţiile pregătite, care vizează înlocuirea vechiului cazan pe gaz din incinta CET-ului şi cea de-a patra etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiu, în condiţiile în care etapa a III-a este încă în derulare.
Pariul pe apa geotermală
Conform planului de măsuri creionat de conducerea Termoficare Oradea (foto jos) pentru a reuşi eliminarea subvenţionării gigacaloriei până la termenul propus, societatea mizează înainte de toate pe creşterea ponderii energiei regenerabile din apa geotermală.
Aceasta este mult mai ieftină decât încălzirea pe gaz şi nu mai presupune costuri suplimentare cu achiziţia certificatelor aferente emisiei de CO2.
Pe listă se mai numără creşterea randamentului sursei de producere a energiei termice din cadrul CET-ului şi reducerea pierderilor în sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice.
Se discută externalizarea unor servicii
Printre altele, conducerea Termoficare şi-a mai propus pentru următorii doi ani externalizarea intervenţiilor la avarii pe reţele şi a activităţii de întreţinere a modulelor termice de la nivel de scară de bloc.
"Din măsurile propuse reiese că cineva propune externalizarea serviciilor de remediere avarii reţele şi de întreţinere module. Întrebarea este pe ce bază s-a luat această propunere? Este deja o decizie?", a întrebat consilierul local Szabó József, liderul grupului UDMR.
"Este o discuţie..."
La cererea UDMR-istului, directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a explicat că măsura este una necesară.
"Partea de externalizare este o discuţie pe care am avut-o şi în Consiliul de Administraţie al societăţii. Colegii de la Termoficare sunt de multe ori depăşiţi pe partea de avarii, de intervenţiile necesare şi timpul scurs şi chiar şi astăzi mai fac externalizări", a spus Florea.
La rândul său, primarul Birta a arătat că măsura este însă una punctuală şi nu se pune problema angajării de firme care să lucreze la reparaţiile reţelelor CET.
"Dacă va exista o propunere de externalizare a serviciului de reparaţii ar trebui o nouă hotărâre sau o hotărâre de Consiliul Local «individuală». Nu s-ar face un astfel de lucru fără acordul Consiliului Local, pentru că nu vrem să încălcăm legea", a explicat Birta.
Cu un an mai repede
Potrivit estimărilor conducerii Termoficare, prin măsurile prezentate Consiliului Local, costurile societăţii cu producerea gigacaloriei furnizată orădenilor ar urma să scadă de la circa 580 milioane lei, în 2023, la 492,9 milioane lei, în 2032.
În paralel, odată cu diminuarea costurilor de producţie, subvenţia acordată pe gigacalorie plătită de la bugetul local ar urma să scadă de la 38 milioane lei, în 2023, la doar 3,2 milioane lei, în 2029, şi undeva la 400.000 lei, din 2030.
Conform simulării, subvenţia ar urma să fie scoasă începând din 2031, cu un an mai repede decât termenul limită (foto jos). Aspectul nu a fost detaliat în plen.
După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a majorat în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie, cu 24 lei, la 397 lei, preţul gigacaloriei plătite de orădeni conform noilor tarife aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.
Preţul plătit de cetățeni a crescut după ce municipalitatea a decis să menţină în continuare subvenţia plătită la doar 68 lei, reprezentând 15%, cel mai mic procent din ţară.