Candidații la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit vineri cu patronii bihoreni în prima dezbatere din campania electorală pentru alegerile din 9 iunie.

Faţă în faţă

La întâlnirea axată în general pe teme economice, organizată de Federaţia Patronilor Bihor în Cetatea Oradea, au luat parte mai toţi candidaţii importanţi, însoţiţi de susţinătorii lor.

Printre participanţii la discuţii s-au numărat inclusiv primarul Oradiei, Florin Birta, şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, considerați totodată favoriţi ai cursei electorale. La precedentele alegeri, cei doi au evitat astfel de dezbateri.

„Am dat curs invitaţiei din respect. Din păcate, mediul de afaceri bihorean, asemănător celui politic, este fragmentat într-un număr mare de formațiuni, ceea ce îi reduce din putere și reprezentativitate", a declarat, pentru BIHOREANUL, liberalul Ilie Bolojan.

Singurul reprezentat al unei formaţiuni puternice care a lipsit de a întâlnire a fost pesedistul Aurel Mohan, care îl va contracandida pe Bolojan pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor. Potrivit organizatorilor, liderul PSD Bihor şi-a scuzat absenţa anunţând că acceptat deja invitaţia la un eveniment ocazionat de vizita în Bihor a Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

În absenţa acestuia, consilierul local Adrian Madar, candidat pentru Primăria Oradea, a prezentat poziţia formaţiunii faţă de provocările cu care se confruntă mediul de afaceri bihorean.

Totul pentru mediul de afaceri...

În luarea sa de cuvânt, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre necesitatea amenajării de parcuri industriale în toate oraşele din judeţ, atragerea de investitori şi promovarea învăţământului dual.

Merită precizat că Bolojan și Birta nu au rămas până la final, ci au părăsit întâlnirea după circa 45 de minute, pentru a participa la ceremoniile de Ziua Independenței României.

În cadrul întâlnirii moderate de Marius Cuibuş, președintele FPB, pesediştii Adrian Madar şi Békési Csaba (n.r. candidat la funcţia de consilier judeţean) au susţinut ideea înfiinţării unui parc industrial destinat exclusiv mediului de afaceri local și alocării unui spațiu expozițional pentru produsele firmelor locale. Totodată, ei au subliniat necesitatea încurajării afacerilor care înființează locuri de muncă bine retribuite.

Udemeriştii Rozália Biró, candidată la Primăria Oradea, şi Cseke Attila, candidat la CJ Bihor, au atins probleme legate atât de mediul de afaceri, cât şi de promovarea de măsuri cu caracter social care sprijină familiile bihorene ori contribuie la reducerea diferenţelor dintre mediul urban şi cel rural.

La rândul lor, useriştii, Daniel Palaghianu, candidat pentru funcţia de primar de Oradea şi Alex Orjan, care concurează pentru postul de preşedinte al CJ Bihor, au vorbit despre necesitatea dezvoltării sectorului IT, cu locuri de muncă bine retribuite, şi dezvoltării de parteneriate cu Universitatea Oradea pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului superior local.

Printre mulţi alţii au mai răspuns întrebărilor venite din sală cu privire la planurile de viitor şi relaţia cu mediul economic local Csomortányi István (Alianţa Maghiarilor din Transilvania), candidat la Primăria Oradea, Ciprian Blejan (Alianţa pentru Unirea Românilor) şi Mihai Lasca (Partidul Patrioţii Poporului Român), ambii candidați la șefia CJ Bihor. 

"A fost o întâlnire eficientă"

Dezbaterea publică cu candidaţii, organizată de FPB Bihor, a durat circa trei ore şi s-ar mai fi întins dacă gazdele nu i-ar fi pus capăt.

„A fost o întâlnire eficientă, în care candidaţii răspuns unui număr mare de întrebări ridicate de membrii FPB. Au fost solicitări foarte multe care nu au mai primit răspuns pentru că ne-ar fi ajuns nu seara asta, ci ziua alegerilor...", a declarat pentru BIHOREANUL după încheierea întâlnirii preşedintele FPB, Marius Cuibuş (foto jos).

Organizatorii au cerut să afle poziţia candidaţilor cu privire la diferite probleme legate de mediul de afaceri local, începând de la modul în care vor ţine seamă de cererile antreprenorilor şi până la reducerea birocraţiei.

„Am încercat chiar să îi provoc pe candidaţi să polemizeze între ei, dar nu am prea reuşit", a recunoscut Cuibuş.

Oricum, conducerea FPB a reţinut propunerea formulată de reprezentantul UDMR, Rozália Biró, şi îmbrăţişată de toţi candidaţii, cu privire la înfiinţarea în cadrul municipalităţii orădene şi al CJ Bihor a unei comisii consultative pe teme economice din care să facă parte şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din Bihor.

Rămâne de văzut dacă aceasta va mai rămâne valabilă şi după alegerile din 9 iunie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!