Birourile Electorale din Bihor au încheiat procedura de înregistrare și validare a candidaturilor la alegerile locale din 9 iunie, prilej cu care la Oradea au fost respinse candidaturi la Consiliul Local, un pretendent neavând numărul de semnături necesar, iar altul vârsta de 23 ani împlinită în ziua votării. La județ, un deputat vrea să fie președintele CJ Bihor, dar partidul său este atât de slab încât n-a putut găsi decât 4 persoane care să figureze pe lista de consilieri.

Aproape 500.000 alegători

Potrivit datelor Biroului Electoral Județean Bihor, la alegerile comasate din 9 iunie – locale și europene – vor avea drept de vot în întregul județ 498.899 cetățeni.

Pentru unele localități, au fost înregistrate candidaturi din partea Alianței Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, și anume în Beiuș, Marghita, Sârbi, Dobrești, Măgești și Finiș, în rest fiecare dintre aceste partide având candidați în nume propriu.

În ce privește Consiliul Județean Bihor, BEJ a înregistrat candidaturile pentru funcția de președinte și liste complete pentru cele 31 mandate de consilieri județeni din partea a 6 formațiuni politice, enumerate mai jos în ordinea cronologică a înregistrării:

UDMR – Cseke Attila, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

AUR – Blejan Ciprian, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

USR – Orjan Alex, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

PNL – Bolojan Ilie, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

PSD – Mohan Aurel, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

Alianța Maghiarilor din Transilvania – Habinyak István, candidat la președinția CJ Bihor + listă completă cu 43 candidați la poziția de consilier județean

Candidaturi parțiale:

Partidul Patrioților Poporului Român a înregistrat candidatura deputatului Lasca Mihai la președinția CJ Bihor, dar această formațiune nu a fost în stare să depună și o listă completă cu 43 de candidați la poziția de consilier județean, ci doar una incompletă, cu numai 4 candidați pentru cele 31 de poziții de consilieri județeni.

Partidul Umanist Social Liberal nu a înregistrat nici o candidatură la funcția de președinte al CJ Bihor, ci doar o listă completă, cu 43 de nume, pentru mandatele de consilier județean.

Partidul SOS România, de asemenea, nu a înregistrat nici o candidatură la funcția de președinte al CJ Bihor, ci doar o listă incompletă, cu 29 de nume, pentru mandatele de consilieri județeni.

Candidați pentru Oradea

În ce privește Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 Oradea, acesta a înregistrat candidaturi complete, atât pentru funcția de primar, cât și pentru cele 27 de mandate de consilieri municipali, din partea a 6 formațiuni, enumerate mai jos în ordinea înscrierii:

AMT – Csomortányi István, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

AUR – Moza Costel, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

PSD – Madar Adrian, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

UDMR – Biró Rozalia, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

USR – Palaghianu Daniel, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

PNL – Birta Florin, candidat la poziția de primar + listă completă (cu 34 nume) pentru mandatele de consilier local

Incomplete și respinse

Partidul Patrioților Poporului Român are doar candidat la funcția de primar, pe Boros Andrei, și o listă incompletă pentru mandatele de consilieri locali, cu doar 3 candidați. Biroul Electoral Municipal a respins candidatura unui al 4-lea reprezentant al acestui partid, deoarece persoana respectivă nu va îndeplini până în ziua votării vârsta minimă legală, de 23 ani.

PUSL nu are candidat la funcția de primar, ci doar o listă incompletă, cu 17 nume, pentru mandatele de consilieri municipali.

De asemenea, Biroul Electoral de Circumscripție nr. 1 Oradea a respins și o candidatură independentă la Consiliul Local, depusă de un cetățean pe nume Szücs János Attila, întrucât acesta și-a atașat dosarului doar 1.280 semnături de susținere, în condițiile în care legislația impune ca listele de susținători să conțină semnăturile a 1% dintre cetățenii cu drept de vot din unitatea administrativ-teritorială unde este depusă candidatura.

În cazul Oradiei, unde sunt înregistrați 182.647 cetățeni cu drept de vot la alegerile din 9 iunie, lista de susținători trebuia să conțină 1.826 de semnături, așadar au lipsit 546 de semnături.

Peste 6.000 de candidaturi în Bihor

Pentru alegerile locale din județul Bihor au fost înscrise și acceptate de Birourile Electorale Județean și locale peste 6.000 de candidaturi.

Cele mai multe sunt, bineînțeles, pentru mandate de consilier local în cele 101 comune, orașe și municipiii, la această calitate aspirând nu mai puțin de 5.525 persoane.

Pentru funcțiile de primar, concurează 330 persoane.

Pentru cele 31 mandate de membru al Consiliului Județean Bihor s-au înregistrat tot 330 candidați.

Cei mai puțini candidați s-au înscris pentru poziția de președinte al CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!