Termenul pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidenţiale a expirat, sâmbătă, la ora 24.00. În total, în cursa pentru Cotroceni s-au înscris 19 candidaţi, între care se numără, în mod cu totul surprinzător, şi un orădean. Este vorba de preotul-cineast Ciprian Mega, care a strâns peste 200.000 de semnături în cel mai mare secret.

„Nici părinţii mei nu ştiu nimic"

Interpelat de reporterul BIHOREANULUI pe marginea candidaturii, preotul a evitat să facă declaraţii, susţinând că aşteaptă ca aceasta să fie validată de Biroul Electoral Central. "Nu am discutat încă nici la Episcopia Ortodoxă Oradea, încă nici părinţii mei nu ştiu nimic", a explicat Ciprian Mega. 

Preotul spune că s-a înscris în cursa pentru Cotroceni, ca independent, la insistenţele unor prieteni, şi tot amicii săi ar fi strâns și semnăturile pentru candidatură, fiind nevoie de minimum 200.000.

„Eu nu m-am implicat deloc. Prietenii mei au strâns semnăturile, sunt în jur de 220.000 de susţinători, şi din rândul clericilor, şi a laicilor", a declarat preotul, susţinând că a acceptat propunerea pentru că "am simţit că nu am cu cine vota, într-un an de maximă tensiune pentru ţara noastră".

"Aş dori să aduc în dezbatere temele majore pe care politicienii nu vor să le discute”, a mai declarat preotul, refuzând să ofere alte amănunte. 

Mulţi candidaţi

În total, pentru alegerile prezidențiale din 2024 s-au înscris 19 candidați: Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR), Mircea Geoană (independent),  Kelemen Hunor (UDMR), Elena Lasconi (USR), Diana Şoşoacă (SOS România), Cristian Terhes (Partidul Naţional Conservator Român), Ana Birchall (independent), Ludovic Orban (Forţa Dreptei), Cristian Diaconescu (independent), Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională), Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale), Oana Crețu ( Partidul Social Democrat Unit), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Ciprian-Romeo Mega (independent), Călin Georgescu (independent), Răzvan-Nicolae Constantinescu (Partidul Patrioţii Poporului Român), Miron Cozma (independent).

Dintre toate, BEC a validat până duminică doar 7 candidaturi (George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană și Diana Șoșoacă).

Diana Șoșoacă a fost eliminată, însă, din competiţie, de CCR. Potrivit surselor Digi24, printre motivele pentru care magistrații CCR au respins candidatura Dianei Șoșoacă se numără și declarațiile făcute de aceasta, afirmațiile ei arătând "lipsă de atașament față de Constituție".

Candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de BEC, pe motiv că acesta nu a depus lista susţinătorilor, cerând să fie valorificată cea lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2019, având 311.436 de semnături organizate în 50 de dosare. BEC a argumentat, însă, că lista susţinătorilor depusă la scrutinele precedente nu poate reprezenta îndeplinirea condiţiei prevăzută de lege. Totodată, lui Cozma i s-a reproşat că nu a depus nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţi sau de colaborator al acesteia.

Termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 10 octombrie 2024. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 24 noiembrie - turul l şi în 8 decembrie - turul ll.

Cine este Ciprian Mega

În vârstă de 39 ani, Ciprian Mega este absolvent al Facultăţii de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și cu studii postuniversitare, de doctorat, în Marea Britanie, la Nottingham și Londra. S-a stabilit în Oradea în 2018, venind din Cipru, unde a ridicat prima biserică ortodoxă pentru comunitatea românească. Tată a patru copii, a ales acest oraş - unde a construit într-un singur an biserica Sfântul Spiridon de lângă Spitalul „Gavril Curteanu” - pentru că de aici provine soţia sa, Laura, cu care împărtăşeşte şi pasiunea pentru film.

Preotul orădean este cineast premiat internaţional pentru peliculele "Nunta lui Iacov", (selecţionat în 2015 la Festivalul Internaţional de la Cannes), "Dimineaţa care nu se va sfârşi" (premiată la Festivalul Internaţional de Film "Popoli e religioni" în 2016) şi "Glasul care strigă în pustie" (premiată Festivalul Internațional de la Moscova în 2022). În primăvara acestui an, ultimul său film, controversatul "21 de rubini", realizat în Oradea, cu actori ca Mickey Rourke și Anthony Delon, a ajuns în finală la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, însă fără să primească vreun premiu.

Controverse

Mega a fost prezent la festival, la invitaţia celebrului regizor rus Nikita Mihalkov și s-a întâlnit inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce a stârnit controverse şi critici, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, o reacţie venind şi din partea Episcopiei Oradiei, care a transmis presei că preotul „nu a primit binecuvântarea, deci niciun acord din partea Chiriarhului locului, nici pentru realizarea filmului și nici pentru promovarea acestuia”.

Pe de altă parte, preotul Ciprian Mega a fost şi subiectul unei anchete penale derulată de Parchetul Oradea, fiind învinuit pentru violarea vieţii private alături de protopopul de Oradea, Simion Goga, ca urmare  a unei reclamaţii depuse în 2021 de Andi Bacter, un apropiat al episcopului ortodox Sofronie Drincec, preot şi consilier eparhial, responsabil, printre altele, cu comunicarea publică.

În plângere, Bacter reclama violarea vieţii private, prin faptul că imagini ale unei discuţii purtate cu un prieten de-al său, fost coleg de facultate, angajat între timp în Justiţia bihoreană, ar fi fost trucate şi au ajuns la episcopul ortodox Sofronie Drincec. Imaginile erau capturi ale unor discuţii între doi amorezi, apărute într-un grup de socializare al preoţilor. Aşa au ajuns şi la preotul Ciprian Mega, care, atunci când a văzut despre ce e vorba, le-a trimis protopopului de Oradea, Simion Goga, pentru a fi transmise episcopului.

În toamna acestui an, Parchetul Oradea a renunţat la urmărirea penală, soluţia fiind înaintată Judecătoriei Oradea, pentru confirmare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!