Dincolo de a învăța disciplinele din programa școlară, unii elevi cu cerințe educaționale speciale au nevoie să învețe și chestiuni banale, așa cum sunt, de pildă, deprinderile casnice. La Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, și acestea se predau. Profesorii îi învață pe elevi să facă curățenie, să mențină ordinea, dar și să sorteze hainele care trebuie spălate și să folosească mașina de spălat rufe.

Activitățile fac parte din proiectul „Casa de la școală”, coordonat de profesoarele Teodora Pantazi, Carmen Ilisie și Paula Balint, unitatea de învățământ primind finanțare în programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea.

În școală a fost amenajată o mini-garsonieră, cu hol, sufragerie, dormitor și spălătorie, ca elevii să facă conexiunea cu locuința lor și să înțeleagă cum trebuie dereticată o casă. De asemenea, în fiecare clasă s-a amenajat un colț specific („Casa din clasă”), cu un dulap unde elevii au instrumentele de lucru: cutia curățeniei, cutia cu obiecte de îmbrăcăminte, cutia cu obiecte de igienă personală. În fiecare dintre ele, elevii găsesc lucrurile necesare activităților casnice.

Aceste cutii le folosesc la ateliere specifice. De exemplu, la „Cea mai curată clasă”, elevii din ciclul primar au învățat deja cum să ordoneze lucrurile, materialele și jucăriile în dulapul din clasă, iar cei de gimnaziu învață să măture, să șteargă praful, să spele pe jos, să ordoneze și să sorteze obiectele.

Un alt atelier este cel intitulat „Obiecte-vestimentare – abilități practice”, unde elevii învață abilități practice de îmbrăcare, dezbrăcare, împăturire, sortare, potrivire a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte în funcție de anotimp, culoare, material și alte caracteristici, legarea șireturilor, încheierea-descheierea nasturilor, încălțare-descălțare, exerciții de denumire, identificare, recunoaștere a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. 

La atelierele „Spălătoria”, elevii vor învăța să sorteze hainele curate de cele murdare, hainele colorate de cele negre/albe, să întindă hainele, să adune hainele de pe uscător, exersând și dezvoltându-și și aptitudinile motrice. „Îndrumați de către cadrele didactice elevii vor avea ocazia să învețe să își spele hainele atât manual cât și prin introducerea acestora în mașina de spălat. Elevii vor învăța să dozeze corect detergentul necesar, dar și modul de setare a programelor de spălare în funcție de materialul din care sunt confecționate obiectele vestimentare”, se arată într-un comunicat al CSEI nr. 1 Oradea.

Atelierele se vor desfășura din martie până în iunie, fiind organizate cu ajutorul mai mulți sponsori locali.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!