Reprezentanţii UDMR Bihor şi-au depus, duminică, dosarele candidaţilor pentru Consiliul Judeţean și pentru Primăria şi Consiliul Local Oradea. “Sunt oameni cu care puteţi merge la drum lung, nu vă vor lăsa baltă”, i-a lăudat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care i-a însoţit pe colegii săi de partid la Biroul Electoral Judeţean şi la Biroul Electoral Municipal. 

UDMR-iștii au mers în alai, întâi la BEJ, apoi la BEM, iar ulterior președintele Uniunii, Kelemen Hunor, liderul organizației bihorene, senatorul Cseke Attila, și deputata Biró Rozália, aspirantă pentru funcția de primar al Oradiei, au susținut o conferință de presă.

"Am depus listele, avem peste 25.000 de semnături pentru candidaţii noştri la Consiliul Judeţean şi aproximativ 3.000 semnături pentru candidaţii la funcţia de primar şi la Consiliul Local Oradea", a declarat Cseke. În total, la alegerile locale din 9 iunie, UDMR Bihor va avea candidaţi la 31 de funcţii de primari şi pentru 50 de consilii locale. 

"Nu vreau să fiu şeful primarilor"

Fost ministru al Dezvoltării între decembrie 2020 – octombrie 2021 în Guvernul Cîțu, și din decembrie 2021 până în iunie 2023 în Guvernul Ciucă, Cseke Attila vizează funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor după ce, în 2012 şi 2020, a candidat fără succes pentru un mandat de primar al municipiului Oradea.

"Avem acest slogan, «Împreună suntem Bihorul», iar ceea ce ne propunem este să transformăm acest judeţ într-un model în România. Adică să avem implementate proiecte şi inovaţii care să facă din Bihor un etalon pentru celelalte judeţe ale ţării. Sunt un om care atunci când am avut posibilitatea şi pârghiile, am făcut mari schimbări în sisteme foarte grele. În 2010 am descentralizat toate spitalele din ţară, pentru ca administraţiile locale să decidă asupra dezvoltării infrastructurii specaliceşti, decizie ale cărei efecte benefice se văd şi azi. În mandatul de ministru al Dezvoltării, a fost primul minister din Guvern care a digitalizat toate programele de investiţii, am simplificat procedurile pentru aceste programe, lăsând acest minister pe primul loc, în ceea ce priveşte implementarea PNRR. Aceste schimbări trebuie continuate şi la nivelul judeţului Bihor", a declarat Cseke. 

Programul electoral pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor este structurat în 7 capitole, a mai arătat liderul UDMR Bihor, care a prezentat detalii doar din primul, cu măsuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii de toate felurile din zona rurală, pentru a reduce din diferenţele dintre sate şi oraşe.

"Nu vreau să fiu şeful primarilor, vreau să fiu un partener, care să-i sprijine. Iar un prim aspect se leagă de relaţia dintre oraş şi sat, relaţie care în opinia mea trebuie să fie de prietenie, nu de duşmănie", a spus Cseke, dând ca exemplu necesitatea finalizării planurilor urbanistice generale ale localităţilor din Bihor, "pentru că fără acestea nu există premiza unei dezvoltări coordonate". 

"Să fie Oradea Mare"

Deputata Biró Rozália (foto), fostă viceprimăriţă a Oradiei, iar acum candidata UDMR Bihor pentru funcţia de primar al municipiului, a explicat că şi-a axat programul electoral pe oameni.

"Un oraş are viitor doar atunci când locuitorii se simt bine şi trăiesc bine", a spus ea, explicând că intenţionează să dezvolte programe pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii orădenilor. "În cazul vârstnicilor şi al persoanelor cu dizabilităţi, trebuie să le asigurăm o viaţă demnă, activă. În Oradea nu sunt suficiente centre de zi şi nu sunt nici structuri productive unde aceste persoane să poată lucra", a explicat deputata. 

Pentru familiile cu mai mulţi copii şi monoparentale, fosta viceprimăriţă are de gând să introducă noi carduri sociale, pentru elevii de gimnaziu propune introducerea unor pachete de analize periodice subvenţionate de administraţia locală, în timp ce pentru liceenii din clasa a Xll-a, Primăria Oradea ar putea deconta 50% din costul şcolii de şoferi. 

Candidata UDMR pentru funcţia de primar a spus că are proiecte şi pentru susţinerea afacerilor şi ONG-urilor locale. "Un patriotism local sănătos se poate obţine doar prin susţinerea comunităţii. Doar aşa putem ajunge, dintr-un oraş pe care azi îl numim Oradea, în Oradea Mare", a mai arătat Biró. 

Candidaţi din tot judeţul

Pe lista de candidaturi pentru Consiliul Judeţean Bihor, UDMR a lăsat locurile 4 şi 10 pentru reprezentanţii Alianţei Maghiare din Transilvania, respectiv Partidul Forţa Civică Maghiară, însă ele au rămas deocamdată neocupate. Pentru ceilalţi candidaţi, dosarele au fost depuse duminică la Biroul Electoral Judeţean.

Pe primul loc se află Csiszér Norbert, parohul bisericii reformate din Remetea, urmat de Kéry Hajnal, preşedinta organizaţiei municipale de femei din UDMR și inspector școlar general adjunct, și de consilierul judeţean Grim András.

Pe locul cinci este consilierul local salontan Szijjártó Szilárd, urmat de Chiş Gheorghe, consilier local în Valea lui Mihai, Jakab Ferenc Mózes Olivér, propus de Asociația Tinererilor Cercetași şi Asociaţia Tinerilor din zona rurală, ambele partenere ale UDMR.

Tot pentru un mandat de consilier judeţean s-au înscris Corchiş Ştefan, din partea comunităţii slovace, Wesselényi István, inginer de mediu, Lakatos János de la Partidul Romilor Pro Europa şi juristul Kádár József. 

Lista pentru Consiliul Local Oradea este deschisă de Szabó József, consilier local şi director de cabinet al ex-ministrului Cseke Attila, urmat de Pető Dalma şi Szántó Ildikó. La fel ca şi pentru CJ Bihor, locul 4 este rezervat candidatului din Alianţa Maghiară din Transilvania, deocamdată neocupat, urmat de György-Csáki János, Papp Lilla Aliz, dr. Bántó Norbert, Hunyadi István, Kádár Hunor, dr. Uitz Gyöngyi, Vesselényi István, Szilágyi Ibolya, Losonczi Gyula, Somogyi Tamás şi Kádár József.

"Proiectele noastre sunt pentru toţi"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că proiectele prezentate de cei doi candidaţi "sunt pentru toţi cetăţenii, pot fi realizate" şi a cerut votul "tuturor cetăţenilor". "Dacă vreţi oameni serioşi, de încredere, votaţi-i. Cu aceşti oameni puteţi merge la drum lung, sigur nu vă vor lăsa baltă", a spus el. 

Kelemen Hunor a avertizat, totodată, că anul 2024 nu este un simplu an electoral. "Nu votăm pentru următorii 4-5 ani, ci pentru jumătate de veac, fiindcă există proiecte importante în următorul mandat, vor fi schimbări esenţiale şi în Europa, şi în România, unde vom avea o reformă administrativă. Urmează o perioadă foarte grea pentru România şi avem nevoie de oameni de încredere", a arătat liderul UDMR.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!