Blocat în urmă cu două luni, la cererea unei firme din Oradea care s-a arătat nemulțumită de procedura de selecție derulată de Ministerul Mediului, programul „Casa Verde” se va „descuia”.

Anunțul a fost făcut luni de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

„Vreau să anunț faptul că am ajuns la o înţelegere între părţi, în sensul în care miercuri, în această săptămână, la ora 10, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potenţialii instalatori. Bineînţeles că se pot înscrie şi instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie şi instalatori care au fost respinşi, aşa cum este cazul acestei societăţi comerciale. Am primit o promisiune a societăţii că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune şi în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunţa la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunţare la judecată, moment din care putem să sperăm că aşteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a declarat, luni, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă.

După ce se va încheia noua sesiune de validare a instalatorilor, care va completa lista deja existentă a firmelor autorizate să lucreze în program, românii vor putea semna contractele cu societățile care le vor monta panourile fotovoltaice.

La judecată

Firma orădeană DH Electric a obținut în instanță, la Curtea de Apel Oradea, suspendarea programului Casa verde, susținând că a fost eliminată pe nedrept de pe lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că o solicitare de prezentare a unor documente n-a fost transmisă și prin e-mail către companie, ci doar printr-un mesaj în aplicația AFM, ceea ce a făcut ca reprezentanții DH Electric să rateze termenul de 5 zile în care puteau depune actul cerut.

Drept urmare, compania a fost descalificată, lucru considerat injust de reprezentanții ei, care au deschis la Curtea de Apel Oradea două procese: unul prin care cereau validarea firmei ca instalator autorizat și altul pentru suspendarea programului până la judecarea pe fond.

Cel de-al doilea proces s-a judecat în septembrie, sentința fiind în favoarea antreprenorilor orădeni. Chiar dacă a fost executorie, hotărârea n-a fost definitivă și a fost atacată de AFM la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar deocamdată nu are stabilit nici măcar un prim termen pentru judecată.

Renunță la procese

Așadar, este clar că procesul ar fi consumat încă mult timp de-acum înainte, timp în care programul rămânea blocat.

În urmă cu aproape două săptămâni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, i-a chemat la București pe reprezentanții firmei orădene, pentru o mediere, iar în urma acelei întâlniri a luat decizia ca AFM să organizeze o nouă sesiune pentru înscrierea instalatorilor.

Pentru reprezentanții firmei din Oradea, decizia oficialilor este o recunoaștere a faptului că firma DH Electric are dreptate să se considere nedreptățită.

„Am avut un set de negocieri cu ministrul mediului și reprezentanții AFM, în urma cărora am depus o cerere oficială prin care am solicitat să se modifice legislația, în sensul permiterii organizării unei noi sesiuni de înscriere a instalatorilor, lucru care acum înțelegem că se va întâmpla. Noi ne-am arătat disponibilitatea de a renunța la procese, dacă se organizează o nouă sesiune, prin care oarecum dânșii recunosc că au avut deficiențe la prima rundă de validare”, a declarat pentru BIHOREANUL Radu Negru, avocatul firmei DH Electric.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!