Preşedinta Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş, a transmis, printr-o notă internă, că organizaţia profesională se distanţează de declaraţiile făcute în spaţiul public de doctoriţa Flavia Groşan din Oradea, după ce aceasta a susţinut că a vindecat peste 1.000 de oameni de Covid cu un tratament minimal, dar mai ales că în spitale bolnavii cu Sars-CoV-2 ar fi îmbolnăviţi şi, mai rău, chiar omorâţi.

Declaraţii neconforme 

"Având în vedere ultimele declaraţii ale dnei dr. Flavia Groşan, medic pneumolog Oradea, referitor la tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19, Societatea Română de Pneumologie se distanţează faţă de aceste declaraţii care sunt neconforme cu protocoalele şi recomandările internaţionale şi româneşti", se arată în document.

Preşedinta Societăţii Române de Pneumologie le transmite colegilor ei să respecte "indicaţiile" în ceea ce priveşte infecţia cu acest virus.

"Pe această cale recomandăm tuturor pneumologilor români să respecte indicaţiile privitoare la diagnosticul şi terapia infecţiei cu Sars-Cov-2, precum şi ale complicaţiilor ulterioare pulmonare, conform protocoalelor legale existente în vigoare", a transmis Nemeş.

Declaraţiile Flaviei Groşan din ultimele zile au uimit spaţiul public, aceasta susţinând între altele că a vindecat "o mie de pacienţi Covid dar şi membrii familiilor lor", tratând coronavirusul ca pe o "pneumonie atipică" cu ajutorul unui antibiotic antbacterian căruia i-ar fi descoperit nişte valenţe antivirale, dar şi al altor medicamente ieftine, o schemă de tratament "sub 100 de lei". Aceasta a mai spus şi că în spitale au loc multe decese ale pacienţilor Covid deoarece li se administrează oxigen terapeutic, ceea ce provoacă edeme cerebrale.

Rafila o contrazice

Pe de altă parte, în urma declaraţiilor lui Groşan, medicul epidemiolog Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat, joi seara la Antena 3, că tratamentul pe care un medic îl administrează unui pacient ce suferă de Covid-19 trebuie să se bazeze pe schema de tratament adoptată de autorităţi. Rafila a precizat că el personal nu ar putea apela la un alt tratament în afara celui stabilit în protocolul Comisiei de boli infecţioase din România.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, eu aş vrea să fiu tratat de un medic din România, conform protocolului care este stabilit de Comisia de boli infecţioase din România, care în principiu respectă majoritatea recomandărilor din statele membre UE şi Statele Unite", a spus Rafila. Acesta a mai amintit că la rândul său a fost infectat cu Covid-19 şi că s-a tratat conform protocolului aprobat.

Luni, Flavia Groşan este aşteptată la Colegiul Medicilor din Bihor pentru a fi chestionată de Comisia de Etică cu privire la motivele pentru care a decis să iasă în spaţiul public cu declaraţii care nu sunt dovedite ştiinţific.

Mihai Lasca, printre susţinători

În schimb, între susţinătorii doctoriţei Flavia Groşan se evidențiază şi militanţii anti-mască din Oradea. Vineri, în faţa cabinetului privat al Flaviei Groşan s-au adunat câteva persoane, inclusiv deputatul independent Mihai Lasca (exclus din AUR din cauza problemelor cu legea pe care le-a ţinut ascunse), pentru a-şi arăta sprijinul faţă de medicul pneumolog.

Unii din cei prezenţi au purtat tricouri inscripţionate cu mesajul "Susţin Flavia Groşan". Fotografiile acestora au apărut pe grupul de Facebook "Alături de Flavia Groşan", care a adunat în doar câteva zile peste 60.000 de persoane.


(sursa foto: Facebook - grupul "Alături de Flavia Groşan")