Șeful DGASPC Bihor, Călin Puia, face obiectul unei cercetări administrative dispuse de conducerea Consiliului Județean în ultimele zile ale anului trecut prin semnătura vicepreședintelui Mircea Mălan.
Obiectul cercetării este modul în care sub patronajul lui Puia a fost „deturnată” o sponsorizare făcută de cea mai mare fermă de bizoni din România în beneficiul centrelor pentru copii și adulți cu dizabilități care, în loc să primească mezeluri din carne de bizon, au primit carne și produse din carne de porc, și acestea cu o valabilitate pe cale să expire.
De la BIHOREANUL
La finele anului trecut, BIHOREANUL a dezvăluit în articolul „Puia, e de porc” cea mai recentă „combinație” a directorului DGASPC Bihor, Călin Puia, care a transformat o donație oferită de cea mai mare fermă de bizoni din România, Eurobuffalo din Salonta, într-o „furăciune” de câteva zeci de mii de euro.
Concret, după cum arăta BIHOREANUL, la 11 octombrie 2024 Eurobuffalo a încheiat cu DGASPC Bihor și cu procesatorul de carne Andromi Com din Nojorid un contract de sponsorizare, oferind o cantitate de 7.559 kilograme de carne de bizon care trebuia procesată de Andromi așa încât în centrele pentru copii și adulți cu handicap să fie livrate „produsele rezultate în urma procesării cărnii de bizon”.
În loc să se întâmple acest lucru, însă, în data de 12 decembrie centrelor DGASPC le-au fost livrate de către Andromi, cu acceptul conducerii Direcției, 1.547 kg de pulpă, cotlet, carne tocată, pastă de mici, cremvurști, salam și cârnați, toate din porc, având termene de valabilitate până în 16 decembrie.
Potrivit unor surse din cadrul instituției, diferența valorică a „convertirii” cărnii de bizon în produse din porc ar fi de circa 32.000 euro, căci pe de o parte valoarea mezelurilor din bizon (între 80-120 lei/kg o depășește cu mult pe cea a produselor din porc, un kilogram din această carne costând în medie 30 lei), iar pe de altă parte fiindcă la procesarea cărnii de bizon se pierde cel mult jumătate din cantitate, așadar cantitatea de produse procesate care ar fi trebuit livrată de Andromi trebuia să fie de cel puțin 3.500 kg.
Anchetă administrativă
Dezvăluirea BIHOREANULUI nu a trecut neobservată de conducerea Consiliului Județean Bihor. Încă în data de 23 decembrie a anului trecut, ziua în care articolul „Puia, e de porc” a fost publicat în ediția tipărită a ziarului, vicepreședintele Mircea Mălan a dispus cercetarea administrativă în legătură cu faptele semnalate.
„Am luat act de cele pe care le-ați prezentat și considerăm că acestea sunt de o gravitate deosebită, prin urmare am dispus constituirea unei comisii de cercetare administrativă în legătură cu aceste aspecte”, a declarat Mălan pentru BIHOREANUL.
„Cercetarea administrativă are ca scop efectuarea unui control care să elucideze fapte de care este bănuit un funcționar public. În cazul în care cercetarea administrativă va confirma săvârșirea unor fapte de încălcare a legii, persoanele găsite responsabile urmează să facă și obiectul unei cercetări disciplinare, în urma căreia se pot decide sancțiunile, de la un simplu avertisment până la desfacerea contractului de muncă”, a explicat BIHOREANULUI un jurist din cadrul CJ Bihor.
Cercetat și disciplinar
Ancheta administrativă dispusă de Mălan se suprapune cu o cercetare disciplinară a aceluiași Călin Puia, începută în toamna anului trecut și vizând fapte de abuz în funcție reclamate de mai multe angajate ale instituției.
Concret, Puia este acuzat că a emis abuziv pe numele a 9 funcționare decizii de imputare a unui prejudiciu inexistent, fiecare fiind pusă să achite o sumă de câte 2,15 milioane lei, indiferent de funcție și de atribuțiile de serviciu, fără să le fi fost indicată încălcarea vreunei norme legale.
Așa cum BIHOREANUL arăta în această toamnă, șeful DGASPC a „inventat” un prejudiciu de 19,41 milioane lei suferit, chipurile, de instituție, și a susținut că suma respectivă ar fi fost decontată nelegal unor fundații și asociații care administrează centre pentru adulți cu handicap, asta în ciuda faptului că ONG-urile administrau legal respectivele centre și mai ales a faptului că serviciile de îngrijire a beneficiarilor au fost prestate în mod real și efectiv.