Dacă cineva trimite cuiva cireșe, dar intermediarul îi predă destinatarului corcodușe, nu furăciune se numește? La fel s-a întâmplat cu o sponsorizare a fermei de bizoni Eurobuffalo din Salonta, care a oferit DGASPC 7.600 kg de carne de bizon pentru ca din ea să fie făcute mezeluri pentru orfani și adulți cu dizabilități, însă cel care trebuia să le producă, cu complicitatea șefului Direcției, Călin Puia, a transformat-o în mezeluri din porc.
BIHOREANUL vă prezintă o nouă „trânteală” a acestuia, având o miză de zeci de mii de euro, diferența valorică și cantitativă între carnea donată și produsele ajunse în centrele DGASPC.
Țeapă în Luna Cadourilor
„Pregătiți frigiderele și congelatoarele. Azi veți primi carnea de bizon”. Este unul dintre mesajele pe care șefele celor câteva zeci de centre pentru copii și adulți cu dizabilități ale DGASPC Bihor le-au trimis angajatelor cu două săptămâni în urmă, pe 12 decembrie.
Toate erau nerăbdătoare. Aflaseră că produsele erau donate de o fermă din Salonta, iar carnea de bizon este o delicatesă. Animalele sunt crescute acolo natural, în libertate, iar carnea e nu doar savuroasă, ci și sănătoasă, conținând multe minerale, în special fier și seleniu.
Mașinile trimise de la centre la procesatorul de carne Andromi Com, în Nojorid, au adus, însă, cu totul altceva: carne și mezeluri din porc. Mai mult, produsele urmau să expire curând, așa că șefele de centre au transmis noi instrucțiuni: „Începând de azi, să dați la beneficiari din mezelurile primite. Se începe cu micii, crenvurștii și salamurile, care expiră luna asta”. De fapt, carnea avea valabilitatea până la 16 decembrie, crenvurștii până pe 25 decembrie, iar cârnații expiră pe 27 ianuarie.
Contract în trei
În DGASPC se știa încă din toamnă că „beneficiarii” urmau să primească bunătăți din bizon. Pe 11 octombrie, la instituție fusese înregistrat un contract de sponsorizare încheiat cu două firme: Eurobuffalo din Salonta și Andromi din Nojorid.
Documentul, ajuns și în posesia BIHOREANULUI, prevede că Eurobuffalo „sponsorizează DGASPC cu 7.599,60 kg carne de bizon în carcasă”, care urma să fie livrată la Andromi pentru procesare în vederea recepționării de către DGASPC a unor produse din carne”. Practic, ferma a oferit carnea brută, iar procesatorul, după cum arată contractul, „sponsorizează DGASPC cu serviciile de prelucrare”, în valoare de 4.500 lei.
Contractul stipula, de asemenea, că DGASPC „va recepționa produsele rezultate în urma procesării cărnii de bizon”, actul fiind semnat de directorul general Călin Puia, de adjuncta Carmen Violeta Ivan și de una dintre cele patru juriste, Monica Oaie.
„Ultima afacere”
Deși semnat acum două luni, produsele au fost livrate de Andromi abia cu două săptămâni în urmă, pe 12 decembrie, în aceeași zi funcționarii DGASPC primind și tabelul cu sortimentele și cantitățile. În pofida prevederilor contractului, care arată clar că trebuia să recepționeze „produsele rezultate în urma procesării cărnii de bizon”, tabelul consemnează că a primit „pulpă fără os 200 kg, cotlet fără os 197 kg, carne tocată 200 kg, pastă mici 250 kg, crenvurști 200 kg, salam 250 kg, cârnați 250 kg”.
„Este ultima afacere. Cineva s-a ales cu o mulțime de bani”, spun sursele BIHOREANULUI din instituție. Este clar de ce: dacă prețul mediu al produselor din porc este 30 lei/kg, cel al produselor din bizon e cel puțin dublu, căci carnea de bizon se vinde cu 50 lei/kg, iar mezelurile cu 80 - 120 lei/kg.
„Produsele din porc ar costa în magazin cel mult 50.000 lei. Dacă ar fi din bizon ar valora peste 130.000 lei. Diferența de 80.000 lei și-a băgat-o cineva în buzunare”, a socotit una dintre surse. De fapt, cum se va vedea, diferența e dublă...
„Am dat bizon”
Lunea trecută, managerul Eurobuffalo, Emil Truță (foto), s-a declarat uluit când a aflat de la BIHOREANUL că la DGASPC a ajuns cu totul altceva decât donase firma. „Am oferit 7.600 kg carne de bizon ca să ajungă la copii mezeluri din bizon. N-am făcut troc pentru altceva, n-am mers pe combinația «ia, DGASPC, carne de bizon, să faci ce vrei cu ea, și dă-le și lor acolo, ceva, porc...»”, a spus Truță.
Potrivit acestuia, a oferit DGASPC sponsorizarea, fără nicio pretenție în schimb, explicând că ferma nu are unitate de procesare. „Am spus că oferim carcase și ei trebuie să găsească un procesator care să facă mezelurile. Procesatorul ni l-a indicat DGASPC. Am livrat la Andromi carnea de bizon în cinci tranșe, de la jumătatea lunii octombrie până în 3 decembrie, și acum aflăm că la DGASPC au ajuns mezeluri din porc”, a spus reprezentantul Eurobuffalo.
Mai mult, nici cantitatea livrată de procesator nu e corectă. „Prin procesarea cărnii de bizon în carcasă se pierde cel mult jumătate din cantitate”, afirmă Truță. Așadar, în centre ar fi trebuit să ajungă aproximativ 3.800 kg de mezeluri, nu doar 1.547 kg. Or, diferența cantitativă înseamnă încă cel puțin 80.000 lei, adăugați la cei 80.000 lei socotiți de sursele din DGASPC. Totalul jafului: circa 32.000 euro.
Ca Isus, dar pe invers
Căutat de BIHOREANUL, directorul Andromi, Mihai Mudura (foto), afirmă că până acum n-a mai sponsorizat niciodată DGASPC. În explicațiile date reporterului, Mudura s-a contrazis susținând ba că a donat serviciile de procesare fiindcă i-a cerut conducerea instituției, dar fără a nominaliza pe cineva, ba că l-ar fi rugat directorul Eurobuffalo, fapt pe care Truță îl neagă categoric.
„Dânșii (n.r. - de la DGASPC) n-au vrut carne de vacă - că bizonul e vită -, au zis că-i tare pentru copii, și m-au întrebat dacă pot să le dau porc, și atunci am convertit carnea de bizon în carne de porc”, a zis Mudura. Cum ar veni, ca Isus, dar pe dos: n-a transformat apa în vin, ci vinul în apă.
În loc de bizon, E-uri berechet
Întrebat unde a ajuns, însă, carnea de bizon, directorul Andromi a pretins, nici mai mult, nici mai puțin, decât că ar fi folosit-o la prepararea mezelurilor din porc! „În conținutul lor este și bizon”, a susținut Mudura.
Când BIHOREANUL i-a cerut să demonstreze acest lucru cu fișa de procesare, documentul care arată ce tip de carne este folosit la fiecare produs, a refuzat, pretinzând că ar fi „secret profesional”, deși secretă este, de fapt, doar rețeta, nu fișa.
Mai mult, Mudura pretinde că „inclusiv pe etichete scrie” că ar fi folosit bizon la mezelurile din porc, însă acest lucru este fals, etichetele indicând utilizarea exclusivă a cărnii de porc și a diverselor chimicale.
Pulpele și cotletele de porc livrate erau, evident, numai din carne de porc, iar etichetele mezelurilor, indiferent că sunt crenvurști sau cârnați țărănești, indică în compoziție, și ele, doar carne de porc (64%), iar în rest apă, slănină și soia, plus amidon, aromatizanți, stabilizatori, zaharuri și conservanți. Adică o mulțime de E-uri și nici urmă de bizon!
„N-AM FĂCUT TROC!”. Prin contractul de sponsorizare semnat cu directorul Călin Puia (foto), Eurobuffalo a oferit DGASPC 7,6 tone carne de bizon în carcasă, din care Andromi a livrat doar 1,5 tone de produse din carne de... porc. „Am vrut să ajungă la copii produse din carne de bizon, n-am făcut troc ca să primească altceva”, spune managerul Eurobuffalo, Emil Truță, care a semnat donația pe e-mail, cantitatea redusă de produse pe care Andromi a predat-o Direcției fiind completată ulterior, nu se știe de cine, cu pixul
„Dacă vreți bine, dacă nu, iarăși bine”
Spre deosebire de șeful Andromi, cel al DGASPC a evitat să mintă cu sfruntare, sugerând, în schimb, că s-a zbătut pentru o sponsorizare în cele mai bune condiții posibile. „Puteam să nu accept donația și acuma nu mai aveam discuții”, a afirmat Călin Puia când BIHOREANUL i-a cerut să explice combinația.
„Omul (n.r. - Andromi) mi-a spus clar: vă dau produse din ce fac eu. Dacă vreți, bine, dacă nu vreți, iarăși bine. Nu despre bine vorbim în perioada asta?”, a zis Puia cu referire la Mudura, admițând indirect că, deși firma din Salonta a oferit bizon, din partea celei din Nojorid a acceptat produse din porc. Asta, în ciuda diferenței valorice, pe care a ignorat-o, susținând că „eu nu fac analize de cost”.
De altfel, iritat de întrebări, Puia a pus rapid capăt discuției: „Domnule, du-te dumneatale și ia bizon și dă-ne bizon! Ce mă tot întrebi de ce, de ce, de ce?”. Ceea ce arată că, de fapt, a acceptat absolut conștient, dacă nu cumva chiar el a pus-o la cale, „convertirea” porcului în bizon, dar și că este cazul să fie luat la întrebări și de autorități. Începând de la șefii Consiliului Județean până la Poliție și Parchet, căci, oricum ai întoarce-o, la mijloc e înșelăciune, dar și furt în toată regula.
CU AMENINȚĂRI
„Pe mâna Poliției”
După vizita BIHOREANULUI la DGASPC, pentru a-l chestiona despre „convertirea” cărnii de bizon în produse din porc, Călin Puia s-a răzbunat pe angajatele instituției bănuite că l-au „turnat”. „Ne-a amenințat că ne dă pe mâna Poliției fiindcă am dat acte la presă”, spun surse din Direcție. Asta, chit că n-au comis nicio infracțiune, căci nici contractul de sponsorizare și nici tabelul cu produsele recepționate de la Andromi nu sunt documente secrete de serviciu.
Comportamentul abuziv al directorului DGASPC nu e, de altfel, deloc nou. În această toamnă, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, Puia a emis pe numele a 9 angajate incomode decizii de imputare a unui prejudiciu inventat de 19,41 milioane lei, motiv pentru care este cercetat disciplinar de CJ Bihor. Deși riscă o sancțiune ce poate merge până la concediere, nu doar că nu și-a schimbat conduita, ci îndrăznește și mai mult: să fie părtaș la o sponsorizare, practic, furată.
Dezvăluirile BIHOREANULUI despre deturnarea unei sponsorizări pentru DGASPC au declanşat anchete care îl pot lăsa pe directorul Călin Puia fără funcţie. După deconspirarea felului în care 7,6 tone de carne de bizon donată pentru copiii şi adulţii cu handicap au fost "convertite" în 1,6 tone de produse din porc, mult mai ieftine, Consiliul Judeţean a deschis o anchetă administrativă, iar Parchetul Bihor una penală, pentru delapidare. Reacţia directorului Călin Puia? "Ne-a ameninţat că ne dă pe mâna Poliţiei fiindcă am dat acte la presă", arătau angajate bănuite că l-au "turnat".