Poliţia Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au făcut publice primele informaţii legate de noile percheziţii desfăşurate miercuri la sediile firmelor şi la vila milionarului orădean Florin Panea, proprietarul magazinelor Leonardo.

Omul de afaceri este bănuit de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă, căci ar fi consemnat date nereale în actele contabile şi declaraţiile fiscale, pentru a fenta datoriile la bugetul de stat.

Paguba calculată de anchetatorii din caz depăşeşte 23 milioane lei. 

"Călcat" de poliţişti

După cum a relatat BIHOREANUL, percheziţiile care l-au vizat pe milionarul orădean Florin Panea, proprietarul magazinelor Leonardo, au început miercuri dimineaţa şi s-au întins pe tot parcursul zilei, fiind efectuate la sediile firmelor acestuia, din grupul Leonardo, și la vila lui din zona de dealuri a Oradiei.

Acţiunea a fost derulată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, în cadrul unei ample operaţiuni naţionale denumite "Jupiter" şi coordonate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

„Activitățile au fost desfășurate în municipiul Oradea, la imobilele reprezentând sediile a patru societăți comerciale și la domiciliul unui bărbat, de 54 de ani, din municipiul Oradea, reprezentant al societăților, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și bancrută frauduloasă", se arată în comunicatul emis joi de Poliţia Bihor, pe marginea cazului, precizându-se că în urma perchezițiilor desfăşurate au fost găsite şi ridicate înscrisuri, documente financiar-contabile, corespondență și mijloace electronice.

Învârteli cu TVA...

Acuzaţiile privesc fapte comise în perioada 2018 - 2024 de milionarul orădean, care controla, direct sau prin interpuşi, patru societăți cu sediile în municipiul Oradea, cu datorii de peste 40 milioane lei la bugetul de stat, sumă din care jumătate reprezintă TVA. 

Panea ar fi angrenat cele patru firme în diferite circuite comerciale evazioniste: a raportat în declarațiile fiscale achiziții care nu au corespondent în realitate, a creat o supradimensionare valorică a stocului de marfă preluat de la Leonardo SRL (societate trimisă în judecată de procurorii Parchetului Bihor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală). Aceeaşi marfă (în principal, pantofi) achiziţionată în anii 2013 - 2014 şi care zăcea în depozite, pentru că nu se mai putea vinde, a fost "rostogolită" în mai multe rânduri, la preţuri supraevaluate, de la o firmă la alta, astfel încât să poată genera, prin acest circuit artificial, TVA deductibil societăților care le cumpărau.

În timp ce două dintre societăţile din grup figurau cu datorii mari la TVA către bugetul de stat - peste 10 milioane lei ca urmare a colectării TVA din vânzările de mărfuri, fapt care a determinat ulterior intrarea lor în insolvenţă, apoi în faliment -, firmei care a cumpărat acele bunuri i s-a aprobat la rambursare TVA dedus și i s-a restituit în total 3.051.463 lei în perioada 2018 - 2020. Suma solicitată şi primită provenea tocmai din achizițiile declarate de la cele două societăți falimentare, de la care statul român nu a recuperat nici măcar parţial datoria.

... şi cu dividende

Şmecheria a fost aplicată şi ulterior: în februarie şi octombrie 2022, de astă dată pentru alte două firme, Panea a cerut rambursări de TVA în valoare totală de 2.787.575 lei, aferent lunilor decembrie 2021 şi august 2022, sumă pe care a şi încasat-o.

De asemenea, în perioada martie 2022 - aprilie 2024, afaceristul a depus 13 cereri pentru TVA de 8.197.735 lei. A şi obţinut, însă numai  503.016 lei, de la bugetul general consolidat al statului. Cererile pentru restul sumei, de 7.694.719 lei, au fost respinse.

Florin Panea este acuzat şi că, în 2021, în lipsa unui flux de numerar, a încheiat contracte de cesiune de creanţă și ipotecă între mama sa - în calitate de creditor - și societăți, a înregistrat venituri artificiale care au determinat obținerea de profituri nereale de 9 milioane lei, distribuite ulterior ca dividende. Scopul? Devansarea statului (prin ANAF) de pe tabloul creditorilor, după intrarea societăţilor în insolvenţă şi faliment. Altfel spus, să devină el, artificial, principalul creditor al firmelor sale, și deci să devină primul îndestulat.

„Prejudiciul total, estimat până în prezent, este de 23.043.839 de lei", se precizează în comunicatul Poliţiei Bihor. 

Ancheta în caz este continuată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!