Sunt percheziţii în desfăşurare miercuri, în Oradea, la proprietarul lanţului de magazine Leonardo, milionarul Florin Panea, într-un dosar ce priveşte noi acuzaţii de fraudă.

Prejudiciu de 22 de milioane de lei

Acţiunea poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor a debutat miercuri dimineaţă şi este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Public, percheziţiile desfăşurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofițeri Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice în cazul patronului magazinelor Leonardo, Florin Panea, privesc un dosar în care sunt cercetate 4 societăți comerciale din cadrul grupului „Leonardo”, pentru infracțiuni de bancrută frauduloasă și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 22 milioane de lei.

Miercuri, la prânz, percheziţiile erau încă în desfăşurare. Poarta de intrare în curtea sediului grupului de firme Leonardo din centrul municipiului Oradea era închisă, însă BIHOREANUL a surprins mai multe maşini de Poliţie parcate în incintă.

Potrivit unor locuitori din zonă, reprezentanţii firmei, avocatul şi poliţiştii au intrat în sediul Leonardo dimineaţa, iar de atunci procedurile se află în derulare.

Judecat deja pentru o fraudă de 26 de milioane de lei

Florin Panea este judecat, deja, pentru o fraudă fiscală de peste 26 milioane lei, cauză trimisă în faţa instanţei tot de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Respectivul dosar, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, priveşte afaceri derulate de milionar cu firme "fantomă" în perioada 2011 - 2015 când Panea a înregistrat în evidenţele contabile şi fiscale ale companiilor sale 705 facturi ce priveau achiziții de încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii nereale, de la 5 firme cu sediul în Bucureşti şi una cu sediul în Oradea, care, la rândul lor, pentru a pentru a crea o aparență de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă. 

Mărfurile menţionate în cele 705 facturi au existat în realitate, însă au fost comercializate direct fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai firmelor deţinute de Panea, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti, fără documente de provenienţă.

Pentru recuperarea uriaşei pagube, procurorii au dispus anul trecut trimiterea în judecată a lui Panea pentru evaziune fiscală, dar şi a complicilor săi, afacerişti români, libanezi şi sirieni - Ioan Chiriţoiu, George Pârcălab, Lakkis Naji, Matar MHD Khir, El Lakkis Ali, Matar Ali, Mattar Hassa -, care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, anchetatorii au dispus instituirea de sechestre asiguratorii pe proprietăţi în valoare totală de circa 48 milioane lei, deţinute de afaceristul orădean şi complicii săi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!