Firma SC Lotus Center SA a solicitat Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului avizul consultativ pentru demolarea unei case din centrul Oradiei, de lângă Crinul Alb, şi construirea în loc a unei clădiri cu 4 etaje, care să aibă atât locuinţe, cât şi un restaurant sau cafenea la parter. Vizavi, Lotus are deja restaurantul Spoon.

"Un bloc de 11 apartamente se va construi pe str. Libertăţii, nr. 3 din Oradea, în vecinătatea restaurantului Crinul Alb. SC Lotus SA a solicitat aviz consultativ pentru desfiinţarea clădirii existente (o casă) şi construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţiu de alimentaţie publică la parter", se arată într-o informare transmisă, vineri, de reprezentanţii Primăriei Oradea, după cea mai recentă şedinţă a CMUAT. 

Casa (foto jos) pe care vrea să o demoleze Lotus Center a aparţinut, cândva, fostului secretar al Consiliului Local Oradea, Florian Dacin. 

În locul lei, firma vrea să construiască o clădire cu subsol, parter, două etaje, plus încă două etaje retrase, care să aibă în total 11 apartamente şi 12 locuri de parcare subterane, potrivit informării făcute de municipalitate.

Pentru acest proiect, SC Lotus Center SA a propus Primăriei Oradea să-i concesioneze un teren de 134 mp, aflat lângă proprietatea firmei. 

Avizul cerut şi primit vineri de SC Lotus Center SA este unul strict consultativ. Înainte de a pune în practică investiţia, firma va trebui să revină cu o solicitare în faţa CMUAT pentru a obţine avizul arhitectului-şef, dar şi să primească un răspuns de la Primărie în ceea ce priveşte concesionarea terenului din vecinătate.

Merită precizat şi că, în ciuda avântului imobiliar pe care-l arată, firma Lotus Center are şi restanţe în acest domeniu. Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit recent, Primăria Oradea va da în judecată firma patronată de Alexandru Mudura jr. pentru că nici nu a construit hotelul de 4 stele pe care şi-a asumat că-l va ridica lângă Aquapark-ul Nymphaea, nici nu vrea să plătească penalităţile de întârziere a acestei investiţii.

Compania, care deţine mai multe centre comerciale şi imobile valoroase în oraş, şi-a asumat investiţia în hotelul de lux când a cumpărat fostul centru Mecena şi terenul care îl înconjoară, ba chiar a atras şi un ajutor de stat pentru investiţie. Totuşi, şantierul hotelului nici nu a început, dezvoltatorul rezumându-se să construiască o modestă sală de evenimente. 

În acest context, rămâne de văzut dacă şi în ce condiţii va accepta primarul Florin Birta ca oraşul să concesioneze acestei firme noi suprafeţe de teren, ţinând cont că, într-o adresă oficială transmisă BIHOREANULUI, Primăria a descris înţelegerea cu Lotus Center pe terenul Mecena drept „o experienţă tristă”.