Instituția specializată în inserarea bihorenilor pe piața muncii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a tras linie după anul 2023 și a concluzionat că 518 cetățeni au participat la programele de formare profesională anume organizate pentru șomeri.

Din aceștia, 286 s-au și angajat ulterior absolvirii cursurilor, ei fiind monitorizați timp de 12 luni de la finalizarea programelor.

Dintre cursurile de calificare organizate de AJOFM Bihor, cea mai mare trecere a avut-o cel de lucrător comercial, absolvit de 147 bihoreni. Al doilea program în topul preferințelor bihorenilor a fost cel de cameristă, ales de 70 de persoane.

Câte 36 de șomeri au optat pentru cursurile de agent de vânzări, respectiv agent de securitate, iar alți 33 pentru cel de lăcătuș mecanic. Cursul de îngrijitor spații verzi a fost ales de 28 de bihoreni.

AJOFM Bihor a mai organizat cursuri de competențe digitale (29 de cursanți), competențe antreprenoriale (20), dar și de competențe cheie – comunicare în limba română, la care 23 de bihoreni au învățat să scrie și să citească.

16 șomeri au ales cursul de designer pagini web, tot atâția pe cel de referent resurse umane, 14 pe cel de manager proiect, iar câte 13 programele de îngrijitor bătrâni la domiciliu, respectiv instructor fitness. Cursul de fotografi a adunat 10 cursanți.

În 2023, AJOFM Bihor a ținut un curs de calificare și în Penitenciarul Oradea, o noutate pentru ultimul deceniu: 14 deținuți au învățat meseria de ajutor de bucătar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!