Am primit deseori, ca firmă de salubritate, această observaţie din partea clienţilor noştri: că în maşinile AVE se preiau uneori două tipuri de deşeuri simultan şi că, astfel, efortul de preselectare de acasă nu mai are niciun rost. Ce se întâmplă, de fapt, atunci când în maşinile noastre sunt preluate două fracţii diferite?

Secretul stă în... tehnologie

În flota de maşini AVE Bihor există autogunoiere compactoare bi-volum, care aduc această noutate a preluării deşeurilor în două fracţii simultan. Aceste autocompactoare au partea din spate împărţită în două, ca să nu se amestece cele două fracţii.

"Maşina este tip bi-volum, cu care se pot colecta doua feluri de fracţii concomitent. Oamenii cred că noi colectăm într-una singură toate fracţiile. Dar, de fapt, are două compartimente, unul mai mic şi celălalt mai mare. Azi, de exemplu, cu această maşină colectăm plastic şi rezidual, dar pot fi şi alte combinaţii", spune Tóth Csaba, şeful staţiei de sortare din Marghita.

AVE Bihor, pionierat în domeniul salubrităţii

Normativele europene în vigoare impun operatorilor în domeniul salubrităţii aceste tipuri de servicii. În plus, creşte eficienţa operaţiunii de colectare a deşeurilor, având în vedere că se poate folosi un singur vehicul pentru colectarea selectivă, scade gradul de poluare, iar clienţii trebuie să se obişnuiască cu un program mai simplu de preluare a deşeurilor.

"Avantajul acestor maşini bi-volum este că vine o singură maşină pentru două fracţii. Poluăm mediul mai puţin, iar clienţilor le este mai simplu aşa. Sunt care înţeleg că sunt două compartimente, dar sunt şi care cred că le aruncăm la grămadă, aşa că nu are rost să selecteze acasă. Total greşit!", mai arată Tóth Csaba.

Ave Bihor a fost, de altfel, un pionier prin achiziţionarea acestui tip de maşini de transport deşeuri, cu o tehnologie atât de inovatoare.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!