În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizaţia de funcţionare a societăţii de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spaţiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici ştirile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care "scapă" de nişte datorii.

De aceea, voi încerca să prezint, sintetic, consecinţele "cutremurului" din 17 martie, care, cel mai probabil, va conduce la al patrulea faliment din ultimii 8 ani al societăţii lider de pe piaţa RCA.

Practic, decizia ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 22 martie 2023, moment de la care Euroins nu mai poate efectua activităţi de asigurare. Este important de cunoscut faptul că decizia poate fi contestată în instanţă şi, teoretic, există posibilitatea ca instanţa să suspende decizia ASF, iar Euroins să îşi reia activitatea.

Şi mai important, însă, este faptul că din 22 martie începe să curgă termenul de 90 de zile în care cei care au o creanţă faţă de Euroins trebuie să formuleze o cerere de plată către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, chiar dacă falimentul nu va fi declarat în acest interval de timp.

Deci, chiar dacă decizia ASF nu este echivalentă cu deschiderea falimentului, termenul cel mai important se calculează de la data publicării deciziei de retragere a autorizaţiei.

În tot acest timp, însă, poliţele RCA emise de Euroins rămân valabile şi există o mare probabilitate să nu se deschidă procedura de faliment decât peste mai multe luni, la fel cum s-a întâmplat în cazul celuilalt mare asigurător, City Insurance, în 2021.

De aceea, trebuie reţinut că poliţele RCA Euroins vor rămâne valabile mult mai mult decât 90 de zile de la decizia ASF, adică 90 de zile de la deschiderea falimentului, care poate să se întâmple chiar şi în toamnă.

Pe de altă parte, până la deschiderea falimentului, procesele şi executările silite continuă faţă de Euroins, acestea urmând a fi suspendate doar când şi dacă se va deschide falimentul faţă de acest asigurător. Faliment care depinde de soluţia instanţei asupra unei eventuale contestaţii a Euroins şi care nu este atât de aproape cum se clamează în spaţiul public...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!