În viaţa de zi cu zi, avem de făcut o mulţime de alegeri. Una, foarte importantă, este colectarea separată a deşeurilor. Dar ce sunt deşeurile, de câte tipuri sunt şi cum se produc? Cine le colectează şi ce se întâmplă cu ele?

Sunt întrebări frecvente la care AVE BIHOR răspunde de fiecare dată, informând populaţia cu privire la regulile de colectare separată şi păstrarea unui mediu curat şi sustenabil, deoarece scopul nostru este de a reduce semnificativ impactul deşeurilor asupra mediului înconjurător. Fiind operator licenţiat de salubritate responsabil de protecţia mediului, dorim să colectăm cantităţi cât mai mici de deşeuri reziduale de la populaţie şi să creştem procentul de colectare separată în zonele operate.

Deşeurile menajere sunt cele generate în mod obişnuit în gospodării şi includ o varietate de materiale şi substanţe. Acestea sunt împărţite în mai multe fracţii, în funcţie de natura şi caracteristicile lor.

Cele trei categorii foarte importante în care trebuie separate deşeurile acasă sunt următoarele: deşeurile reciclabile (hârtie/carton, plastic/metal şi sticlă), deşeurile biodegradabile şi deşeurile reziduale.

Clienţii AVE BIHOR sunt rugaţi să le colecteze pe 5 fracţii:

Pubela/sac albastră - Hârtie/carton: ziare, reviste, foi, caiete, ambalaje de la produsele alimentare, cartoane ş.a.

Pubela/ sac galben - Plastic/metal: ambalaje de la băuturi răcoritoare/apă, de la detergenţii de rufe, gelurile de duş, săpunurile lichide, soluţiile de spălat vase, lădiţe din plastic, pungi, ustensile sau vase din plastic ş.a.

Pubelă verde - Sticlă: ambalaje de sticlă de bere, vin, ambalaje de produse cosmetice, caserole din sticlă, fără geamuri sau oglinzi sparte.

Pubelă maro - Biodegradabile: resturi alimentare, coji de fructe şi legume, coji de ouă, zaţ de cafea, pâine uscată, resturi din grădină etc. Fiind deşeuri organice, acestea pot fi transformate prin compostare în pământ de flori sau îngrăşământ natural.

Pubelă neagră - Reziduale: deşeurile ce nu pot fi reciclate sau compostate şi care urmează să fie eliminate prin incinerare sau așezate în depozitele de deşeuri controlate. Includ materiale precum: plastic non-reciclabil, ţesăturile, produsele din lemn tratat cu substanţe chimice, hârtie murdară, excremente de animale, păr, blană, obiecte de igienă intimă şi cosmetice, sticlă spartă ş.a.

Operator licenţiat de salubritate, AVE BIHOR derulează acţiuni de conştientizare a populaţiei pentru a reduce impactul negativ al deşeurilor asupra mediului şi pentru a contribui la un viitor mai durabil. Deoarece "Schimbarea începe cu noi!".

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!