Agenţia Fitch Rating a reconfirmat vineri ratingul BBB- pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă naţională în cazul Oradiei. În schimb, a revizuit previziunea perspectivelor economice ale orașului, de la "negativ" la "stabil".

"Risc scăzut pentru investiţii"

Ratingul de BBB- reprezintă prima etapă, şi cea mai joasă, din categoria "cea mai ridicată rată de credibilitate" garantată de specialişti în faţa investitorilor, în urma analizării performanţelor oraşului.

"Reconfirmarea Municipiului Oradea în grupa ratingurilor cu Grad investiţional - cea mai ridicată credibilitate relevă încă o dată riscul scăzut pentru investiţii în oraşul nostru şi capacitatea administraţiei publice locale de rambursare a împrumuturilor", a declarat primarul Florin Birta citat într-un comunicat transmis miercuri de municipalitate.

Calificativul confirmă capacitatea orașului de a-şi onora fără probleme creditele contractate.

"Performanţa administraţiei locale în gestionarea resurselor financiare, a obligaţiilor contractuale, în general, şi a contractelor de credite bancare, în special, este apreciată de către Fitch Ratings în ciuda dificultăţilor generate de inflaţie şi a unui plan complex de investiţii", a apreciat primarul.

Trebuie menţionat că, în ciuda performanţelor economice ale municipiului, ratingul Oradiei nu îl poate depăşi pe cel naţional, confirmat la începutul lunii martie de Fitch Rating la BBB-, pentru că oraşul nu poate face excepţie de la contextul economic şi politic naţional.

Previziuni de stabilitate

Vestea bună este că, în urma evaluărilor performanţelor oraşului, agenţia de rating Fitch a confirmat îmbunătăţirea perspectivei economice a Oradiei, preconizată în primăvara anului trecut de la "negativ" în cursul anului 2022, la "stabil".

Acest calificativ, care constituie în fapt o previziune, este cu atât mai important cu cât reprezintă un instrument folosit de investitori atunci când iau în calcul lansarea ori dezvoltarea unei afaceri în zonă.

Potrivit specialiştilor, dincolo de realităţile economice ale oraşului, atitudinea administraţiei locale faţă de investitori, un factor important în enunţarea unei astfel de previziuni, reprezintă factori independenţi de voinţa municipalităţii orădene.

Un exemplu în acest context îl constituie războiul din Ucraina, a cărui lansare în februarie 2022 a tulburat mediul economic cu impact negativ asupra statelor învecinate care prezentau riscul de a fi atrase în conflict.

Nevoia de confirmare independentă

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitatea orădeană, deţinerea unui rating municipal aduce notorietate pe plan internaţional, facilitează accesarea de finanţări de la instituţii financiare internaţionale (BERD, BEI), precum şi economie de costuri pentru împrumuturile contractate/garantate.

"În aceeaşi măsură, prin informaţiile pe care le oferă despre atractivitatea şi competitivitatea unei comunităţi, deţinerea unui rating internaţional reprezintă o carte de vizită pentru investitorii strategici", a transmis Primăria Oradea.

Conform comunicatului în cadrul unei analize Fitch Rating sunt luate în calcul, printre altele, elemente cum ar fi: context politic, autonomia locală, dependenţa de bugetul de stat, evoluţia personalului, relaţia cu societăţile comerciale la care municipiul este acţionar majoritar, dependenţa acestora faţă de bugetul local, gradul de îndatorare al municipiului, performanţa financiară, politica investiţională şi cea fiscală a unităţii administrativ – teritoriale.

Relaţia oraşului Oradea cu Fitch Ratings a început în 2006, după ce agenţia de rating a câştigat licitaţia organizată de municipalitatea orădeană în baza unei Hotărâri de Consiliu Local din 2004.

(foto: Municipiul Oradea și-a menținut calificativele anunțate de Fitch Rating în anul 2023 și menționate în raportul privind viața economică a orașului pentru anul trecut)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!