Intrarea cu maşina în zonele pietonale din Oradea se va sancţiona cu amendă între 2.000 lei şi 2.500 lei, dacă aleșii orădenilor vor aproba noul „Regulament privind ocuparea domeniului public cu autovehicule, în piaţete şi zone modernizate destinate traficului pietonal”.

Consiliul Local Oradea va dezbate în ședința de miercuri, 31 iulie, acest proiect. Regulamentul, care ar înlocui un normativ similar din 2021, extinde totodată zonele interzise accesului auto, prin adăugarea unor amplasamente amenajate între timp.

„Proiectul noului regulament cuprinde, pe lângă zonele pietonale deja existente în străzile Republicii, Vasile Alecsandri ori Piaţa Unirii, şi zonele amenajate între timp. În regulament au fost cuprinse, printre altele, piaţetele Cazaban şi Magnoliei, strada Pictor Nicolae Grigorescu ori porţiunea pietonală a Pieţei Independenţei, încă în lucru, dintre Parcul 1 Decembrie şi Piaţa Unirii", a declarat, pentru BIHOREANUL, unul dintre iniţiatorii proiectului, şeful Direcţiei Poliţia Locală Oradea, Samuel Milian.

Amendă minimă: 2.000 lei

Odată cu revizuirea regulamentului, se va schimba și cuantumul amenzilor aplicate conducătorilor auto care încalcă interdicţiile privind accesul în zonele pietonale.

„În vechiul regulament exista doar amenda fixă de 2.500 lei. Proiectul noului normativ prevede o sancţiune pornind de la 2.000 lei până la 2.500 lei, în funcţie de gravitatea faptei", a explicat Milian. Cei care vor achita amenda în termen de 15 zile vor plăti doar jumătate din sumă.

Totul se plăteşte

La fel ca până în prezent, și după adoptarea noului regulament, șoferii vor trebui să acopere şi costurile eventualelor distrugeri pe care le-au provocat în timp ce au intrat cu maşina în zonele pietonale.

Pentru înlocuirea unui metru de rigolă sau bordură din piatră, șoferul găsit vinovat va trebui să plătească 1.100 lei, iar pentru refacerea unei bucăţi pătrate de pavaj din piatră naturală din pieţele Unirii sau Ferdinand suma va urca la 1.400 lei.

La fel, înlocuirea unui arbore rupt va fi taxată cu 5.000 lei, în cazul în care a distrus o fântână arteziană, șoferul va avea de plătit 34.000 lei, iar dacă a avariat un stâlp de iluminat înalt de 10 metri, conducătorul auto va datora 50.000 lei.

Minimum 5 cazuri pe săptămână

Potrivit directorului Poliţiei Locale, în Oradea sunt mulți șoferi care merg cu mașinile printre pietoni. „Avem săptămânal între 5 şi 10 cazuri de şoferi intraţi cu maşina în zonele pietonale", a spus Samuel Milian.

La fel ca precedentul normativ, noul regulament se bazează pe prevederile Ordonanţei de urgenţă 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Potrivit acesteia, "în zona pietonală, semnalizată ca atare, conducătorul de vehicule poate intra numai dacă locuieşte în această zonă sau prestează servicii publice «din poartă în poartă» şi nu are altă posibilitate de acces. Acesta este obligat să circule cu viteză maximă de 5 km/h, să nu stânjenească ori să împiedice circulaţia pietonilor şi, dacă este necesar, să oprească pentru a permite circulaţia acestora".

Cu excepţia riveranilor...

Noul regulament, la fel ca și cel iniţial, permite accesul în zonele pietonale doar pentru maşinile riveranilor şi cele ale instituţiilor bancare și cu timp limitat de staționare.

„Fac excepţie autovehiculele riveranilor şi autovehiculele care asigură transportul de valori la (şi de la) instituţiile bancare, acestora fiindu-le permisă ocuparea domeniului public în zonele enumerate mai sus pentru o perioadă de maximum 30 de minute", se menţionează în proiectul normativului.

De menţionat că perioada de "graţie" a fost prelungită pentru că în regulamentul iniţial aceasta era de numai 15 minute.

În cazul în care va fi votat miercurea viitoare de către consilierii locali, aşa cum este de aşteptat să se întâmple, regulamentul privind accesul autovehiculelor în zonele pietonale ar urma să intre în vigoare în termen de 30 de zile, începând din luna septembrie.


Vezi aici proiectul noului regulament privind accesul autovehiculelor în zonele pietonale:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!