Lucrările pentru construirea unui nou drum de aproape 9 kilometri care să lege Biharia de Oradea, dar și de Paleu, sunt întârziate din cauza săpăturilor pentru cercetările arheologice, astfel că noul drum va fi realizat cu câteva luni după termenul stabilit inițial între constructor și Consiliul Județean Bihor.

„În zonă au fost descoperite cinci situri arheologice, traseul fiind în vecinătatea Cetății Biharia. La începutul acestei săptămâni au început cercetările arheologice”, a anunțat, miercuri, CJ Bihor.

„Cercetarea este realizată de arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor, iar săpăturile sunt realizate de firma constructoare sub coordonarea arheologilor. Fiind în vecinătatea Cetății Biharia, siturile studiate se referă la așezări din perioada neolitică, epoca bronzului și cea medievală. Conform estimărilor, până în martie cercetarea arheologică ar urma să fie finalizată. Dispunerea siturilor a necesitat oprirea lucrărilor până la finalizarea cercetărilor arheologice. Lucrările la Centura Biharia vor fi reluate în primăvară”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Lucrările de construire au început în luna octombrie a anului trecut, fiind executate contra sumei de 66,363 milioane lei (cu TVA inclus) de asocierea firmelor Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group.

Centura Biharia este compusă din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, va lega localitatea Paleu de noua centură.

Durata de execuție este de 18 luni de la începerea lucrărilor, care se va prelungi cu perioada în care se fac cercetările arheologice.

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

În prezent, sunt în lucru încă alte patru centuri în Zona Metropolitană Oradea, și anume cele ce vor lega de oraș localitățile Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km). De asemenea, CJ Bihor mai derulează lucrări și pentru construirea Inelului Rutier Metropolitan Oradea (17 km), a centurii Aleșd (5,8 km) și a centurii Beiuș (9,3 km).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!