Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, a emis ordinul de constatare a suspendării de drept din funcţie a primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş (foto stânga), ca urmare a faptului că acesta a fost reţinut şi arestat preventiv, la cererea DNA, fiind în continuare cercetat, pentru mai multe fapte de corupţie.

"Am emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a domnului Domocoş din funcţia de primar încă din 23 decembrie, în baza Legii administraţiei publice locale, care prevede că în cazul arestării unui primar acesta este suspendat de drept din funcţie până la încheierea cercetărilor sau a procesului. Ordinul a fost trimis Primăriei Beiuş, care ia act de el", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, prefectul Claudiu Pop.

Conform legii, în situaţia dată, prerogativele funcţiei de primar sunt preluate automat de către viceprimar, doar în cazul în care municipiul ar avea doi viceprimari Consiliul Local trebuind să decidă care dintre aceştia preia atribuţiile edilului şef.

"Am primit actul de la Prefectură şi am preluat deja atribuţiile funcţiei de primar", a declarat viceprimarul Beiuşului, Gabriel Popa. Acesta a fost ales în iulie 2012 între consilierii locali beiuşeni, iar în decembrie 2012, după ce viceprimarul de atunci, Gheorghe Costin, a fost ales deputat, a devenit, prin votul Consiliului Local, viceprimar, la propunerea grupului de consilieri PNL.

Suspendarea din funcţie a primarului este valabilă fie până va fi achitat, fie până va fi condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, în urma unui proces.

Primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, acum suspendat din funcţie, a fost arestat pe 16 decembrie de către judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor, la cererea DNA. Pe 24 decembrie, Curtea de Apel Oradea a decis, însă, ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu până în 14 ianuarie 2015.

Domocoş a fost reţinut pe 15 decembrie, împreună cu administratorul Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei, Ovidiu Constantin, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită şi a abuzat de funcţia publică pentru a obţine pentru firma sa, pe care o conduce prin intermediul mamei, un spaţiu de la Eparhie, cu o chirie simbolică, promiţând în schimb că va favoriza biserica.

Citiţi pe această temă şi articolul "Afaceri pe casa Domnului: Detalii din dosarul în care primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, făcea afaceri ilegale cu biserica"