Ultimele date arată că Oradea este pe locul 8 în clasamentul oraşelor cu cele mai multe proiecte imobiliare. Numai în zona Abatorului, Prima Kapital preconizează construirea a aproape 2.000 de apartamente în anii următori.

Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările.

Şi totuşi, cine sunt cumpărătorii, pentru că an de an apar peste 1.000 de noi apartamente? Este evident că nu tinerii locului care vor să se mute de la părinţi. Asistăm la un fenomen de migraţie internă: vin oameni din alte zone să se stabilească în Oradea, şi nu neapărat din judeţ sau din împrejurimi.

O altă categorie sunt cei plecaţi afară şi care acum s-au decis să se întoarcă acasă. Şi în acest caz nu e vorba doar de orădeni, ci şi de alţi români care preferă o zonă mai occidentalizată.

O foarte importantă categorie sunt cei care mizează pe dezvoltarea oraşului. Dezvoltatorii au observat că multe persoane iau un număr mare de apartamente, ca pe o investiţie pe termen lung, în ideea că, în timp, preţul lor va exploda.

La cum arată acum Oradea, cred că proiecţia imaginii sale a depăşit puţin realitatea. Dar asta nu înseamnă nicidecum că pariul e pierdut. Tocmai această efervescenţă imobiliară va face ca oraşul să se dezvolte în continuare. Pentru că locuinţe mai multe înseamnă venituri din impozitul pe proprietate mai mari, adică bani mai mulţi pentru investiţii.