În urma dezvăluirii făcute de BIHOREANUL, care a arătat că la Colegiul Economic Partenie Cosma, din ordinul directorului Daniel Negrean, se strâng bani pentru organizarea unei festivități fastuoase în curtea școlii cu prilejul absolvirii elevilor din clasa a XII-a, Asociația de părinți a școlii a transmis un drept la replică prin care susține că, de fapt, liceenilor nu li s-ar fi cerut niciun leu.

Acest „scut” format în jurul lui Negrean ridică, însă, semne de întrebare, mai ales pentru că o înregistrare audio făcută joi, când directorul a mers personal într-o clasă de-a XII-a pentru a-i convinge pe elevi că trebuie să dea banii ceruți pentru festivitate, demonstrează neîndoielnic că asemenea discuții au loc în școală, așa cum de altfel mai mulți elevi și profesori au declarat BIHOREANULUI.  

Dubioase sunt și alte amănunte: așa cum BIHOREANUL a arătat, asociația de părinți este formată, de fapt, doar din profesori, iar luarea de poziție în favoarea directorului a fost transmisă de pe adresa de e-mail a Colegiului.

„Sprijin moral și, dacă e nevoie, material, decent”

Semnat generic de „Asociația de părinți a Colegiului Economic Partenie Cosma Oradea”, dreptul la replică este un document care neagă cele semnalate de BIHOREANUL, dar fără argumente solide.

„Considerăm ca fiind tendențioase, nefondate și totodată nejustificate acuzele aduse instituției de învățământ, conducerii și personalului didactic în ceea ce privește organizarea festivităților de final de Liceu pentru clasele a XII-a”, se arată în document.

Asociația de părinți susține că, pe 27 septembrie 2022, a avut loc o întâlnire a Comitetului de părinți din școală, un alt for reprezentativ, dar fără personalitate juridică, unde „reprezentanții părinților claselor a XII-a au fost de acord, în unanimitate, ca evenimentul sfârșitului de an școlar să fie organizat într-un cadru festiv, în incinta școlii, urmat de activitățile de socializare/ interrelaționare între elevi-părinți și corpul profesoral”.

Documentul nu lămurește câți părinți din rândul celor care au copii în clasele de-a XII-a au participat la această decizie „unanimă” și nici dacă la momentul respectiv au stabilit și costurile evenimentului.

În schimb, menționează că părinții au fost de acord că trebuie să se implice „modic, cu un sprijin moral și, dacă e nevoie, material, decent”.

Cum s-a ajuns ca directorul să le ceară elevilor 250 de lei pe persoană, iar apoi, la presiunile acestora, să reducă suma la 200 de lei, și dacă acest „sprijin” este sau nu „decent” părinții nu mai lămuresc.

Negrean recunoaște, părinții neagă!

În document se mai arată că în ultimele săptămâni a început pregătirea evenimentului, din nou, fără nominalizarea forului sau a persoanelor responsabile, toate acțiunile fiind prezentate impersonal: „s-au reiterat condițiile de desfășurare, s-au prezentat etapele acestui demers”.

„În momentul apariției articolului nu există niciun contract semnat cu furnizorii de servicii pentru organizarea evenimentului, discuțiile fiind doar la faza de proiect”, mai susține Asociația de părinți. Acest lucru a fost menționat și în articolul BIHOREANULUI, care arată că directorul Daniel Negrean doar a menționat firmele cu care vrea să lucreze și costurile pe care acestea le cer, fără a fi antamat ceva.

„Nu avem cunoștințe de niciun fel de act discriminatoriu în ceea ce-i privește pe elevii de clasa a XII-a și menționăm faptul că în această școală nu s-au strâns și nu se strâng niciun fel de fonduri pentru nevoile materiale ale școlii”, se mai arată în document. Asta în timp ce mai mulți elevi de clasa a XII-a au declarat ziarului că Negrean le-a spus că, dacă nu vor plăti pentru festivitate, vor primi diploma prin gard ori nu vor putea urca pe scena adusă de el.

În ciuda susținerilor Asociației de părinți, directorul Colegiului a recunoscut joi, în discuția cu reporterul BIHOREANUL, că aceștia trebuie să contribuie financiar pentru festivitate, deoarece școala nu are buget propriu pentru așa ceva, iar el n-a atras sponsori. „Dacă aș avea fondurile necesare, ca școală, n-aș cere niciun ban”, a declarat Negrean.

De ce, o zi mai târziu, părinții vin și susțin altceva, doar autorii textului ar putea lămuri.

Au primit banii înapoi

În schimb, BIHOREANUL a aflat că, vineri, în ziua în care și Inspectoratul Școlar a demarat o anchetă în Colegiul Economic, iar șeful instituției, Horea Abrudan, a declarat public că le-a reamintit tuturor directorilor de școli că le este interzis să ceară bani de la elevi, liceenii care au apucat să plătească cei 200 de lei au primit banii înapoi.

„Cel puțin într-o clasă, vineri, s-au dat banii înapoi elevilor”, a dezvăluit o sursă din rândul cadrelor didactice ale școlii.

Înregistrarea audio din momentul în care Negrean încearcă să convingă elevii că trebuie să aducă banii la școală:

Părinții sunt, de fapt... profesori

Pentru că așa-numitul „drept la replică” nu este asumat de un reprezentant al părinților ori de președintele Asociației de părinți și, mai mult, a fost transmis de pe adresa de e-mail a Colegiului, „cepcosma@gmail.com” - indicii care sugerează că, de fapt, a fost produs în unitatea de învățământ ca o metodă de apărare a directorului - BIHOREANUL a cerut, tot prin e-mail, să fie indicată și o persoană care reprezintă asociația și își asumă acest text.

Până la publicarea acestui articol, solicitarea nu a primit răspuns.

În schimb, surse din rândul cadrelor didactice din Colegiul Economic susțin că, vineri dimineață, mai multe profesoare de limba română au fost chemate în biroul lui Negrean, tocmai cu motivul de a scrie un drept la replică.

Un argument în plus că, de fapt, părinții ar fi străini de „scutul” din jurul directorului este că, așa cum și acesta a recunoscut în discuția cu reporterul BIHOREANULUI, Asociația de părinți din școală este formată exclusiv din profesori!

„Asociația a fost fondată de cinci profesori și tot ei sunt singurii membri. Nu există nici un părinte membru în asociație”, a explicat un dascăl al colegiului. Negrean a lămurit că s-a optat pentru această variantă deoarece, juridic, este mai ușor, altfel tot la patru ani ar trebui schimbate persoanele din asociație.

Sursele BIHOREANULUI mai spun că profesorii care conduc asociația de părinți nu au fost nici măcar contactați, înainte de transmiterea dreptului la replică.

Dreptul la replică, integral, așa cum a fost transmis redacției:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!