Primarul Florin Birta s-a dezis, vineri, în şedinţa online a Consiliului Local Oradea, de practica directorului Colegiului Economic Partenie Cosma, Daniel Negrean, totodată membru în deliberativul local, din partea PNL Bihor, de a obliga elevii să contribuie fiecare cu 200 de lei pentru festivitatea de încheierea şcolii, aşa cum a dezvăluit joi BIHOREANUL.

Primăria să se pronunțe!

Primarul de Oradea a fost interpelat de consilierul local PSD, Liviu Sabău Popa, care a cerut un punct de vedere al municipalității şi Consiliului Local, care administrează şcolile orădene, cu privire la incident.

"Solicităm ca până la sfârşitul zilei de luni să avem un punct de vedere de la Consiliul Local şi Consiliul de Administraţie al Liceului Economic (n.r. din care fac parte şi reprezentanţi ai Consiliului Local) cu privire la situaţia apărută în spaţiul public referitoare la solicitarea unor sume de bani de la elevi pentru serbarea de sfârşit de an", a cerut Sabău Popa.

„Orice copil are dreptul la demnitate”

Consilierul local a afirmat că "trebuie găsită o soluţie cât mai rapid la această abordare periculoasă". Pesedistul a spus că "orice copil are dreptul la demnitate, nu să fie ameninţaţi cei care nu îşi permit anumite sume de bani că îşi vor primi diplomele de absolvire prin gard".

Sabău Popa şi-a argumentat poziţia spunând că "există o linie roşie - copiii noştri - peste care nu putem să trecem".

Social-democratul a spus că, dacă şi-ar fi dorit atât de mult o scenă de la înălţimea căreia să se manifeste la festivitatea de sfârşit de an, directorul Negrean ar fi putut împrumuta una, inclusiv cu instalaţie audio, de la Teatrul de Stat Regina Maria, cu titlu gratuit.

Birta: „Nu susţinem astfel de practici”

Intervenţia consilierului local nu i-a convenit primarului Florin Birta, care se aştepta la o şedinţă online lejeră, formală, cu un singur punct pe ordinea de zi - aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu al viitoarei fabrici Nokian din cartierul Nufărul.

"Consider că nu era momentul pentru a ridica această problemă pe care aţi sesizat-o", a spus iritat, Birta, continuând cu precizarea că nu are nevoie de un termen limită pentru a da un răspuns. "Punctul de vedere al Primăriei, al reprezentanţilor Consiliului Local Oradea, al primarului, vi-l dau eu acum: acesta este că nu susţinem astfel de practici", a spus Birta, care a insistat că "nu susţinem astfel de practici în nicio şcoală din municipiul Oradea".

Primarul şi-a apărat instituţia afirmând că "tot timpul Primăria Municiului Oradea a asigurat şcolilor toţi banii necesari pentru funcţionare astfel încât niciun elev n-o să vină cu niciun ban de acasă".

„Organele legale vor lua măsuri...”

Ședința CL Oradea a fost una online, iar din înregistrarea video transmisă pe internet de Primărie, nu reiese dacă Daniel Negrean, consilier în grupul PNL, a participat sau nu la reuniune.

Cert este că șeful municipalității orădene a evitat să promită o anchetă pe marginea evenimentului, dar s-a delimitat de practica adunării de bani în școli pentru organizarea de festivităţi.

"Fiecare director împreună cu elevii, cu profesorii, cu părinţii pot să aibă anumite abordări care nu depind de primar, de Primărie, de Consiliul Local, de consilierul local sau de alte lucruri", s-a scuzat Birta.

În schimb, primarul şi-a manifestat convingerea că "dacă s-au creat anumite ilegalităţi, organele legale vor lua măsurile necesare". Lucru care rămâne de văzut...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!