Liderii UDMR Bihor au făcut prima analiză a alegerilor locale: formaţiunea va avea mai mulţi reprezentanţi în Consiliul Local Oradea şi înConsiliul Judeţean Bihor decât în mandatul precendent, şi-a păstrat funcţiile de primar în 20 de localităţi şi a recâştigat Primăria municipiului Marghita, inclusiv cu votul românilor.

Datele au fost prezentate într-o conferinţă de presă organizată, luni, la sediul UDMR Bihor, de senatorul Cseke Attila, președintele organizației, respectiv deputaţii Biró Rozália şi Szabó Ödön, care consideră rezultatul mai bun decât la alegerile din 2000. 

„Este un rezultat mai bun decât acum patru ani, atât în judeţ, cât şi în Oradea. Este cert că numărul de primari pe care i-am avut, adică 21, va fi păstrat, poate chiar 22, deoarece încă nu s-au încheiat toate procesele-verbale”, a declarat Cseke, referindu-se la situația de la Săcueni, unde voturile vor fi renumărate, la solicitarea UDMR.

Marghita, recucerită

Dintre cele 21 de primării câştigate de UDMR, două sunt de municipii (Marghita şi Salonta), una de oraș (Valea lui Mihai) şi 18 primării de comune. Majoritatea sunt UAT-uri cu populaţie predominant maghiară, ca de pildă Diosig, Borş, Paleu, Sâniob, Sălacea, Tarcea, Biharia, dar sunt și trei localităţi cu populaţie majoritar română, precum Marghita, Tăuteu şi Lugaşu de Jos.

„În cea din urmă localitate, Sorbán Levente a câştigat cu un procent de peste 80%. Comunitatea a arătat că este mulţumită şi, în această situaţie, ar trebui să se pună punct hărţuielii”, a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Odon, referindu-se la numeroasele dezvăluiri ale BIHOREANULUI despre neregulile flagrante din activitatea primarului Sorbán.

În cazul Marghitei, Primăria a fost recâştigată pentru UDMR de actualul viceprimar, Demián Zsolt, cu 1.000 de voturi diferenţă faţă de primarul în exerciţiu, Marcel Sas Adăscăliții. „UDMR va avea majoritate şi în Consiliul Local, însă viceprimarul va reprezenta comunitatea românească. În niciun caz nu vom impune un viceprimar de la UDMR. Ambele comunităţi trebuie să fie reprezentate la nivelul conducerii Primăriei Marghita. Este o chestiune de normalitate, pe care am făcut-o de fiecare dată când am condus acest municipiu”, a ţinut să precizeze Cseke Attila.

Mai multe voturi

UDMR a strâns voturi mai multe decât la alegerile precedente - candidaţii UDMR la funcţiile de consilieri judeţeni au primit cu peste 10.000 de voturi mai mult decât în urmă cu patru ani, candidatul la preşedenţia CJ cu 11.700 voturi mai multe decât în 2020, candidaţii UDMR la Consiliul Local Oradea au strâns cu aproape 5.000 de voturi în plus, iar cel la postul de primar al Oradiei cu 2.600 mai mult. 

Acesta este motivul pentru care UDMR Bihor va avea mai mulţi reprezentanţi în Consiliul Local Oradea (5, în loc de 4, în fostul mandat) şi în Consiliul Judeţean Bihor (7, în loc de 6). Aceştia sunt Szabó József, Petö Dalma, Szántó Ildiko şi György Csáki János (Consiliul Local Oradea), respectiv Csiszér Norbert, Kéry Hajnal, Grim András, Szijjártó Szilárd, Chiş Gheorghe, Jakab Ferenc Mózes Olivér şi Corchiş Ştefan, cel din urmă din partea comunităţii slovace (Consiliul Judeţean Bihor).

O alianţă? Electoratul ar vrea

Chestionat de BIHOREANUL despre o eventuală alianţă post-electorală, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a spus că „deocamdată nu s-a pus în discuţie aşa ceva”.

„Poţi colabora doar cu cel care vrea să colaboreze cu tine. Însă pot să spun că electoratul este mai dornic de colaborări decât de războaie”, a declarat Szabó, făcând cu această ocazie un apel şi la reprezentanţii AMT, formațiune care, în opinia sa, „a divizat comunitatea maghiară în mod artificial”.

"Ar fi timpul să existe o recunoaştere a realităţii din cadrul comunităţii maghiare. Eu aştept pasul următor. Această comunitate a fost divizată artificial, la un moment dat, în două, apoi în trei partide. Aştept să facă pasul înapoi în cadrul formaţiunii noastre, pentru a încheia conflictele din comunitatea maghiară", a spus liderul executiv al UDMR Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!