Reprezentanţii UDMR Bihor speră ca numărătoarea voturilor să confirme rezultatul indicat de exit-poll-uri, care arată că formaţiunea a obţinut 5% dintre mandatele Parlamentului European. Totodată, numărătoarea paralelă arată că, în judeţ, maghiarii au rămas cu cei 21 de primari actuali, dar speră la mai mulţi.

„Este important pentru noi”

Duminică seara, sediul UDMR Bihor era plin. Strânşi în sala de şedinţă, liderii formaţiunii, Cseke Attila (candidat la preşedenţia CJ Bihor), Szabó Ödön, preşedintele executiv al formaţiunii judeţene şi deputata Biro Rozalia (aspirantă la Primăria Oradea), urmăreau televiziunile centrale, pentru a afla exit-poll-urile alegerilor locale și europarlamentare şi aşteptau, alături de mai mulți candidaţi la Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, rezultatele numărătorii paralele. 

„Sper ca numărătoarea voturilor să confirme rezultatul indicat de exit-poll-uri, care arată că avem 5% dintre mandatele Parlamentului European. Este important pentru noi”, a declarat Cseke Attila.

Nou primar UDMR la Marghita

Legat de alegerile locale, Cseke crede că Uniunea va păstra cele 21 de UAT-uri cu primari UDMR şi speră că va avea cel puţin două primării în plus. „Sunt rezultate foarte strânse în anumite UAT-uri. Vom vedea”, a afirmat liderul UDMR Bihor. „Ceea ce pot să spun acum e că prezenţa a fost mai mare în localităţile cu primari UDMR”.

Concret, din primele date, UDMR arată că formaţiunea a rămas cu primarii din Paleu (Somogyi Lajos), Sălard (Nagy Miklós), Curtuişeni (Nagy István), Roşiori (Kelemen Zoltán), Buduslău (Kócza István), Sâniob (Zatyikó Jácint), Tămăşeu (Miklós Matyi), Şimian (Borsi Imre Lóránt). În plus, UDMR a câştigat Primăria Marghita, noul edil fiind actualul viceprimar Demián Zsolt.

În Valea lui Mihai, primar va ajunge actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Karsai József Attila, după ce primarul ales, Nyakó József, a fost obligat să renunţe în 2022, ca urmare a unei sentințe a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a confirmat că s-a aflat în incompatibilitate, așa cum stabilise, încă din 2014, Agenția Națională de Integritate, fiindcă Nyako exercitase în paralel și funcția de administrator al unei firme de comerț.

Probleme

Atât Cseke Attila, cât şi deputata Biró Rozália, preşedinta organizaţiei de femei a UDMR, și Szabó Ödön le-au mulţumit bihorenilor pentru faptul că au ieşit la vot în număr mult mai mare decât la alegerile din 2020. „Sper că rezultatele vor confirma că o campanie pozitivă este mult mai bună şi fructuoasă decât o campanie agresivă”, a spus Szabó.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă au întâmpinat probleme în timpul alegerilor, liderii UDMR Bihor au declarat că s-au găsit mai multe persoane decedate în listele electorale şi au fost nevoiţi să facă mai multe sesizări cu privire la nereguli.

„La Sărsig, soţia primarului a scos din secție un buletin de vot, ca o persoană să voteze în maşină. La Chişlaz, am găsit flotanţi în case fără pereţi. În opinia mea, verificarea flotanţilor a fost făcută la suprafaţă, iar flotanţii au influenţat alegerile nepermis în multe localităţi”, a mai declarat Szabó.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!