Senatul Universității din Oradea a aprobat lista universitarilor doriți de Facultatea de Medicină și Farmacie la șefia secțiilor clinice ale spitalelor Județean din Oradea și de Recuperare din Băile Felix, conform noilor prevederi ale Legii Sănătății, care dau întâietate cadrelor didactice la ocuparea acestor funcții.

Din totalul de 72 de secții, FMF a făcut propuneri pentru un număr de 32, în unele neexistând niciun universitar și într-o singură secție urmând să se organizeze concurs pentru că sunt doi universitari cu același grad. Rămâne de văzut, însă, cum vor fi ele primite de managerul Județeanului, dr. Gheorghe Carp.

Prioritate pentru universitari

Așa cum BIHOREANUL a mai scris la finele lunii februarie, facultățile de medicină și farmacie au dreptul să propună cadre didactice cu grade de predare pentru a ocupa funcțiile de șefi de secții, compartimente, laboratoare și servicii medicale după ce în toamna anului trecut Legea 95/2006 a fost modificată la inițiativa a trei senatori, între care și senatorul PSD Bihor Florian Bodog, el însuși profesor universitar la FMF Oradea și șef al secției de Chirurgie plastică a Spitalului Județean din Oradea.

În baza noilor prevederi, în spitalele publice funcțiile de șefi se ocupă de către cadrele didactice universitare, la propunerea Senatului universității, cu avizul managerului spitalului. În secțiile în care nu există cadre universitare nu se schimbă, așadar, nimic, dar în cele unde există universitari managerii spitalelor trebuie să țină cont de propuneri, legea neprevăzând însă explicit dacă trebuie obligatoriu să și le însușească.

De asemenea, în secțiile unde există doi sau mai mulți universitari cu același grad didactic de predare, legea prevede obligativitatea organizării unui concurs pentru șefie.

32 din 72

BIHOREANUL a aflat că Senatul Universității din Oradea a aprobat joi, 30 martie, o listă cu 32 propuneri votată anterior, pe 14 martie, de Consiliul Facultății de Farmacie. „Aprobarea s-a făcut cu votul pozitiv al tuturor membrilor Senatului Universității, cu excepția celor de la FMF ale căror nume sunt pe lista de propuneri. Aceștia s-au abținut de la vot”, a explicat o sursă din interiorul instituției de învățământ.

Cele 32 de propuneri vizează strict șefia secțiilor, compartimentelor, serviciilor și laboratoarelor clinice unde lucrează universitari, în alte 39 asemenea structuri ale Spitalului Județean din Oradea neactivând niciun cadru didactic, respectiv într-una existând două cadre didactice cu același grad de predare, astfel că acolo va trebui organizat un concurs.

Surpriza Mohan

Cea mai mare surpriză de pe lista celor 32 propuneri este „recomandarea” numirii prof. univ. dr. Aurel Mohan la șefia secției de Neurochirurgie, condusă în prezent de dr. Alin Blaga, „produs” al UMF din Cluj Napoca și „recrutat” la Spitalul Județean din Oradea după ce a lucrat mai mulți ani în Germania, dar care nu are statut de cadru universitar.

Propunerea a survenit deși dr. Mohan afirma în interiorul spitalului că nu își dorește această funcție, după ce, în februarie, a renunțat la funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății pe care o ocupa de anul trecut și a revenit la Oradea, unde managerul Gheorghe Carp l-a numit coordonator al Staționarului I din strada Gheorghe Doja.

Cele mai multe propuneri țintesc, de fapt, menținerea în funcții a unor actuali șefi de secții, ca de pildă la Neurologie I (conf. univ. dr. Monica Sabău), Oftalmologie (șef lucrări dr. George Roiu), Chirurgie plastică (prof. Florian Bodog), Ortopedie I (conf. Călin Hozan), Interne I (conf. Mihaela Popoviciu), Cardiologie I (prof. Mircea Popescu), Gastroenterologie (prof. Ciprian Brisc), Pediatrie III (șef lucrări Ariana Szilagyi), Recuperare (conf. Simona Pop), Dermatologie (conf. Ilarie Brihan) etc.

Un singur concurs

O altă categorie de propuneri vizează șefia unor secții conduse în prezent de medici care nu sunt și angajați ai FMF Oradea, deci nu au statut de cadre universitare. Este cazul, de exemplu, al secției de Infecțioase I, unde în locul dr. Mirela Indrieș, actuala șefă, FMF o propune pe conf. univ. dr. Nicoleta Negruț, dar și al structurii de Terapie Intensivă Neonatologie, condusă în prezent de dr. Radu Galiș, în locul căruia FMF o vrea pe șefa de lucrări Florica Dorobanțu.

Există, însă, și secții pentru care FMF nu a făcut nicio propunere, pentru că în cadrul acestora nu există niciun universitar, de exemplu Chirurgie generală II (condusă de dr. Adrian Dușe), Oncologie (unde șefă este dr. Aniela Platona), ATI II de la staționarul din Rogerius (condusă de dr. Mihai Florea) ori Chirurgie și ortopedie pediatrică (șef fiind dr. Daniel Băloiu).

Pe de altă parte, pe lista celor 32 de propuneri nu se află niciuna referitoare la șefia secției Interne II din Staționarul II (Rogerius, fostul Municipal), exercitată în prezent de conf. univ. dr. Ovidiu Burtă, iar asta fiindcă în aceeași secție mai activează încă un cadru didactic universitar cu același grad de predare, conf. Felicia Marc. În acest caz legea prevede că spitalul va avea obligația de a organiza un concurs.

Tot un caz aparte este propunerea pentru șefia ATI I din Staționarul I (strada Doja), unde FMF o vrea pe dr. Carmen Pantiș în locul actualului șef, dr. Mircea Negrău, deoarece acesta este doar șef de lucrări, iar cea dintâi conferențiar, deci are gradul didactic mai mare.

Maghiar: „Acestea sunt”. Carp: „Vom vedea”

Contactat de BIHOREANUL luni dimineață, decanul FMF, prof. univ. dr. Adrian Maghiar, a subliniat că cele 32 de propuneri au fost votate în Consiliul Facultății după ce persoanele care și-au dorit șefia unor secții s-au exprimat în acest sens. „Acestea sunt propunerile, ele vizează secțiile unde există cadre didactice universitare”, a spus decanul, fără a dori să intre în detalii, ci doar subliniind că FMF „a respectat legea”.

În ceea ce-l privește, managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp, a declarat că încă nu cunoaște propunerile FMF. „Azi e prima zi de lucru după o săptămână de concediu, iar propunerile Universității încă nu au ajuns la spital. Nu pot să mă pronunț în condițiile astea, vom vedea după ce le primim”, a spus dr. Carp.

De notat, însă, că în luna februarie, când BIHOREANUL arăta că FMF își pregătea propunerile, managerul a declarat că nu le va accepta pe toate. „Vom lua în considerare propunerile, dar asta nu înseamnă că trebuie să ni le însușim automat”, spunea Carp, arătând că în decizia sa va prevala eficiența fiecărui medic, indiferent că este sau nu este cadru universitar.

Trei la Recuperare. Aceiași

FMF a făcut și trei propuneri pentru tot atâtea secții ale Spitalului de Recuperare Medicală din Băile Felix, care funcționează nu în subordinea și cu finanțarea autorităților locale (cum e cazul Spitalului Județean din Oradea, al Primăriei municipiului), ci în rețeaua Ministerului Sănătății.

Toate cele trei propuneri vizează, însă, menținerea actualilor șefi de secții: la secția Recuperare Adulți I – conf. univ. dr. Mariana Cevei, la Recuperare Adulți II – prof. Liviu Lazăr, iar la Recuperare Copii (staționarul din Băile 1 Mai) – conf. Felicia Andronie-Cioară.

Vezi mai jos lista șefilor de secții propusă de FMF Oradea și adoptată de Senatul Universității.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!