Circa 60% din patronii de IMM-uri vor face concedieri în rândul angajaţilor part-time, ca urmare a suprataxării muncii.

Potrivit unui sondaj efectuat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România la sfârşitul lunii iulie, pe 1.179 de întreprinderi, mediul de afaceri se pregăteşte să renunţe la salariaţii cu normă parţială.

Măsura va fi luată având în vedere că, începând de la 1 august, conform Ordonanţei 16 din 2022, contribuţiile de asigurări sociale şi sănătate pentru angajaţii cu două ore se majorează la nivelul celor aplicate pentru normă întreagă, de opt ore, la nivelul salariului minim brut pe ţară.

Conform sondajului, 59,7% dintre angajatori „vor face concedieri în rândul angajaților part-time”, 20% dintre patronii intervievaţi au spus că vor suporta plata contribuţiilor din veniturile firmei şi doar 13,6% dintre aceştia au declarat că vor trece angajaţii cu timp parţial la normă întreagă.

Dintre angajatorii care au anunţat că vor face concedieri, 47% au declarat că vor renunţa la toţi salariaţii part-time, 26% au afirmat că vor trimite în şomaj doar un angajat, iar 22,5% au spus că vor renunţa la colaborarea cu doi sau mai mulţi angajaţi, conform sondajului CNÎPMMR.

Concluziile sondajului realizat de CNÎPMMR:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!