Aleșii bihorenilor au aprobat, joi, preluarea de la Primăria Oradea a documentației tehnice pentru realizarea pasajului subteran din intersecția străzii Tudor Vladimirescu cu strada Oneștilor, clasificată ca drum județean.

De asemenea, consilierii județeni au aprobat și exproprierea terenurilor, și studiul de fezabilitate ce include costurile estimate ale proiectului, pe care administrația județeană și cea municipală le vor acoperite din fonduri UE.

DJ Oneștilor

Întruniți în ședință extraordinară online, membrii CJ Bihor au adoptat în unanimitate trei hotărâri ce vizează preluarea de la municipalitate a documentației tehnice a proiectului pasajului, schimbarea denumirii acestuia în conformitate cu o hotărâre anterioară ce a clasificat un tronson din strada Oneștilor ca drum județean cu denumirea DJ 797H, indicatorii tehnico-economici ai proiectului și declanșarea procedurii de expropriere în vederea realizării acestuia.

Potrivit actelor care au stat la baza celor trei hotărâri, pentru construirea pasajului din intersecția Tudor Vladimirescu - Oneștilor proiectanții au propus două variante.

Prima presupune ca pasajul să fie din „pereți mulați alcătuiți din piloți forați secanți și structură rutieră semi-rigidă”, iar a doua din „pereți mulați alcătuiți din palplanșe metalice și structură rutieră suplă”, prin vot fiind aprobată, la recomandarea proiectantului, prima variantă.

În ce privește datele financiare, costul total estimat al proiectului este de 61,925 milioane lei, din care 56,358 milioane lei valoarea lucrărilor de construcții și montaj.

Peste 1.700 lei/mp la expropriere

Lucrarea ar urma să aibă, cu tot cu rampe de acces, o lungime de 191 metri, din care 41,8 metri pasajul propriu-zis, ca suprastructură, iar gabaritul de trecere al acestuia va fi de 4,5 metri.

Pasajul va avea și două treceri pentru pietoni, urmând să fie „căptușit” cu panouri compozite din aluminiu.

Pentru construirea lui, studiul de fezabilitate prevede exproprierea a 1.435 metri pătrați de teren, suprafețe aflate în proprietatea mai multor persoane fizice și juridice, care urmează să fie despăgubite cu 2,456 milioane lei, adică peste 1.711/mp.

Finanțarea ar urma să fie obținută de CJ Bihor din fonduri europene prin Programul Operațional Nord-Vest, iar lucrările de construire, care ar putea începe în primăvara anului viitor, ar urma să dureze 22 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!