Consiliul Local Oradea a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea primarului Florin Birta, construirea viitorului pasaj prin care strada Tudor Vladimirescu va subtraversa strada Oneştilor.

Cu finanţare prin POR

Potrivit primarului Birta, investiţia, în valoare de 62 milioane lei, echivalentul 12,5 milioane euro, în care intră inclusiv costurile cu proiectarea lucrării şi exproprierea a 35 locuri de parcare aflate în proprietatea magazinelor Lidl şi Penny, ar urma să fie finanţată din fonduri europene.

"Aceste lucrări vrem să le finanţăm prin Programul Operaţional Regional, care a şi fost aprobat pentru Nord - Vest de Comisia Europeană, iar marţi va avea loc la Cluj un eveniment pentru lansarea lui efectivă. Am pregătit din timp aceste proiecte, pentru ca în primăvara anului viitor să le putem depune pentru finanţare", a spus primarul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen a Consiliului Local.

Construcţia efectivă a viitorului pasaj ar putea începe la începutul anului 2024, cu termen de execuţie de 22 de luni.

"Anul viitor, vrem să finalizăm procedura de proiectare şi execuţie, şi probabil la finalul anului 2023 sau în cursul anului 2024 vor începe lucrările de execuţie", a spus Birta.

Potrivit proiectului, pasajul va avea o lungime de 41 de metri, iar lucrările vor mai cuprinde reabilitarea unui kilometru de drum din strada Lăpuşului, modernizarea a circa 130 de metri din străzile Oneştilor şi Tudor Vladimirescu, relocarea rețelelor din subteran, înlocuirea a 57 de stâlpi de iluminat stradali și montarea a 12 corpuri de iluminat în subteran.

Moda pasajelor

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea orădeană are în plan amenajarea a nu mai puţin de 10 pasaje pentru fluidizarea traficului.

Şase dintre acestea vor fi construite în zona fostului centru civic, iar două de-a lungul bulevardului Magheru, la intersecţia cu strada Louis Pasteur, respectiv pe strada Republicii în faţa staţiei CFR.

În ceea ce priveşte zona străzii Tudor Vladimirescu, pe lângă pasajul pe sub strada Oneştilor, Primăria mai pregăteşte unul pe sub Bulevardul Decebal, iar în capătul străzii Meşteşugarilor mai vrea să construiască un pasaj peste şoseaua de centură şi linia ferată, care să se „lege” la viitorul drum de legătură cu autostrada.

"Când toate aceste investiţii vor fi finalizate, în maxim 5 minute vom ajunge pe autostrada A3", a spus Birta.

Proiectele municipalităţii au stârnit nemulţumirea orădenilor, care ar dori să vadă terminate lucrările din pieţele Cetăţii şi Emanuil Gojdu, generatpare de deranj, înainte de lansarea altor investiţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!