Răsturnare de situație în chestiunea retrocedării clădirii Filarmonicii de Stat din Oradea, decisă de Comisia specială de retrocedări în favoarea Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei la începutul acestui an, dar contestată, tot atunci, de Consiliul Județean Bihor.

Administrația județeană a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Oradea, care a decis anularea deciziei, dar Episcopia poate ataca hotărârea instanței la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Retrocedarea, nelegală și nefondată

Un complet al Curții de Apel Oradea, învestit să judece solicitarea CJ Bihor de anulare, ca nelegală și nefondată, a deciziei Comisiei Speciale de retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase, s-a pronunțat vineri, 25 octombrie, magistrații hotărând să dea dreptate administrației județene.

Minuta instanței este următoarea: „Constată nelegalitatea Deciziei nr. 3055/25.11.2014, emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România. Admite acțiunea formulată de reclamanții Județul Bihor și Consiliul Județean Bihor în contradictoriu cu pârâții Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România și Episcopia Romano-Catolică Oradea. Anulează Decizia nr. 10764/15.12.2023 emisă de Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România. Respinge, ca nefondată, cererea formulată de pârâta Episcopia Romano-Catolică Oradea în contradictoriu cu intervenienții forțați Centrul de Cultură al Județului Bihor, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti Szinhaz. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Oradea. Pronunțată azi, 25.10.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanței”.

De notat că motivarea deciziei Curții de Apel Oradea încă nu este publică, dar și că hotărârea poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție de către Comisia Specială de retrocedare și de Episcopia Romano-Catolică a Oradiei.

După 22 de ani

Decizia Comisiei Speciale de retrocedare privind retrocedarea clădirii Filarmonicii de Stat Oradea a fost emisă la 15 decembrie 2023, fiind comunicată însă CJ Bihor abia în februarie 2024.

Ea venea la 22 de ani după revendicarea formulată de Episcopia Romano-Catolică a Oradiei, înregistrată în 2002. Cu un an înainte, în 2001, președintele de atunci al CJ Bihor, Kiss Alexandru, a propus și obținut votul consilierilor județeni pentru reabilitarea imobilului din strada Moscovei nr. 5, scop în care a fost alocată din bugetul județului o sumă uriașă pentru acea vreme – 33 miliarde lei vechi.

Cu această sumă a fost plătită cea mai pretențioasă renovare. A fost refăcută zidăria, scările placate cu marmură de înaltă calitate, sala de concerte dotată cu mobilier și echipamente noi, cu un candelabru de 1 miliard de lei vechi, cortină și draperii de încă 1 miliard. Pe scurt, totul părea o afacere pentru ca retrocedarea să fie „la cheie”, iar următorul proprietar să nu mai cheltuiască nimic cu alte renovări.

În mandatul succesorului lui Kiss la șefia CJ Bihor, Cornel Popa, administrația județeană a încercat să convingă Comisia că imobilul nu trebuia retrocedat în natură, deoarece în baza Decretului 117/1948 autoritățile comuniste au preluat doar două dintre cele patru clădiri ce alcătuiesc în prezent un complex unitar, altele două fiind realizate ulterior, situație în care legislația prevede posibilitatea despăgubirii bănești a foștilor proprietari.

La finele lunii februarie a acestui an, la propunerea actualului președinte, Ilie Bolojan, CJ Bihor a contestat decizia Comisiei Speciale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!