Clubul Sportiv Gym, care a pus Oradea pe harta artelor marţiale, a sărbătorit vineri seară 30 de ani de activitate. La evenimentul care a cuprins de la demonstraţii de karate kyokushin până la un scurt concert de colinde au participat peste 200 de invitaţi.

Trei decenii de lupte...

Sportvii şi-au demonstrat abilităţile sub privirea atentă a antrenorilor Anca Wallmen, Marius Ilaş, Viviana Moş, Marius Buhaş şi Harris Wallmen, dar și a fondatorului clubului, Alexandru Chirilă, urmăriți de pe margine de părinți şi alți apropiaţi.

Cu ocazia evenimentului au fost premiaţi, pe categorii de vârstă, sportivii cu realizări, cum ar fi Casian Negruţ, clasat anul acesta pe locul trei la Campionatul european de tineret, şi a fost organizată o tombolă menită să stimuleze strângerea de fonduri pentru un nou sediu.

"După 30 de ani de activitate în care elevii clubului s-au antrenat în beciul de sub clădirea Facultăţii de Medicină, din luna aprilie a anului viitor trebuie să ne găsim un alt spaţiu", a explicat pentru BIHOREANUL secretarul clubului, antrenoarea Anca Wallmen.

"Am fost plimbaţi"

Actuala sală din strada Aleea Gojdu a fost închiriată de antrenorul de judo şi karate Alexandru Chirilă de la fosta Regie Autonomă de Gospodărire Comunală Locală, la sfârşitul anilor ʼ80. Beciul insalubru, cu destinaţie de spaţiu tehnic, a fost transformat într-o sală de sport prin care au trecut mii de practicanţi de karate, fitness şi culturism.

"Groapa", botezată aşa după beciul în care funcţionează sala, a intrat în istoria Oradiei din gură în gură, la fel ca "Podul intelectualilor", cum este poreclită pasarela hobanată de peste Crişul Repede, ori "centrul fără tunuri", cum îi mai spun încă nostalgicii Pieţei Unirii, după tunurile ruseşti mutate după căderea comunismului.

Ulterior, întreg imobilul a ajuns în proprietatea Universităţii orădene, cu concursul fostului rector Teodor Maghiar. Clădirea, care acum găzduieşte Facultatea de Medicină, urmează să intre anul viitor în lucrări de reabilitare cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Cu această ocazie, sala de sport urmează să fie transformată în sală de servere pentru calculatoarele facultăţii.

"După ce am fost plimbaţi, în căutarea unui alt spaţiu, de la Primăria Oradea la Consiliul Judeţean Bihor, am ajuns la concluzia că trebuie să ne cumpărăm unul", a mai spus Anca Wallmen.

Lupta pentru o sală

În ultimul deceniu reprezentanţii clubului au reuşit să adune 100.000 euro pentru achiziţia unui alt sediu. CS Gym şi-a găsit în Calea Clujului o sală cu o suprafaţă de 700 metri pătraţi, pe care vrea să o cumpere cu 170.000 euro.

"Până săptămâna aceasta am reuşit să atragem sponsorizări de circa 15.000 euro şi să strângem pe o platformă de donaţii (n.r. gogetfounding.com) cam 7.000 euro", a mai arătat antrenoarea.

Reprezentanţii clubului mizează în campania de strângere de fonduri pe ajutorul foştilor membri ai clubului şi ai iubitorii sportului. "În «Groapă» s-au antrenat, în ultimii 30 de ani, mii de sportivi. Şansa noastră este că, în timp, am creat o comunitate de oameni care s-au împrietenit", a spus Anca Wallmen.

"Mizăm pe sprijinul iubitorilor de mişcare, a celor care ştiu că atunci când copiii sunt mici sportul îi ajută să nu fie răi, când sunt adolescenţi să nu se lase conduşi de hormoni, când sunt adulţi să nu fie deprimaţi, iar toată viaţa să fie sănătoşi", a mai spus antrenoarea.

Club în "Groapă"

În lumea artelor marţiale, "Groapa" clubului sportiv Gym, înfiinţat la sfârşitul anilor ʼ80, dar care funcţionează sub această denumire din 1993, a pus Oradea pe hartă.

De-a lungul timpului reprezentanţii clubului au organizat aici 4 campionate europene de karate Kyokushin şi 33 de ediţii ale Cupei României pe echipe.

CS Gym a dat doi campioni mondiali - Anca Wallmen şi Marius Ilaş - şi a câştigat 36 de medalii de seniori la campionate europene. Renumele său a făcut ca sediul Federaţiei Române de Karate Kyokushin să fie stabilit la Oradea, iar lotul naţional de luptă să se antreneze aici, sub îndrumarea antrenorului Harris Wallmen.

De altfel, în beciul de pe malul Crişului Repede au ţinut antrenamente de-a lungul timpului somităţi în artele marţiale precum Shihan (n.r. însemnând model sau exemplu) Howard Collins, discipolul fondatorului stilului Kyokushin, Masutatsu Oyama, regretatul preşedinte al Federaţiei Maghiare de Karate Kyokushin, Furko Kalman, ori unul dintre primii campioni europeni, Michael Wedel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!