Administrația Națională de Meteorologie a emis un COD ROȘU de caniculă pentru județul Bihor. 

Avertizarea este valabilă pentru ziua de sâmbătă, 23 iulie, când se vor înregistra temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Pe parcursul acestei zile, vor fi chiar și 42 de grade la umbră, fapt ce înseamnă că la soare temperaturile vor fi mult mai ridicate.

”În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute”, afirmă meteorologii.

Teperaturile vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, a mai transmis ANM.

Sâmbătă dimineață, la ora 10, în Oradea se înregistrau deja 30 de grade Celsius.

Bihorenii au primit mesaj RO-ALERT în care sunt sfătuiți să evite deplasările, expunerea la soare și efortul fizic intens în exterior.

Tot sâmbătă, alte 12 județe (conform hărții) sunt vizate de COD PORTOCALIU de caniculă. 

„În sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica.

Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.

De asemenea, alte județe sunt vizate de COD GALBEN. Și aici disconfortul termic va fi ridicat, însă temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.

Sfaturi: cum să te ferești de caniculă și de problemele pe care le poate crea

În contextul temperaturii extreme, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au transmis populaţiei sfaturi, pentru prevenirea situațiilor periculoase.

Hidratarea, evitarea alcoolului, adăpostirea de razele soarelui, folosirea aerului condiţionat (şi nu a ventilatoarelor, care nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius) sau scăldatul în zonele interzise sunt doar câteva dintre aceste sfaturi.

Detalii, în articolul: „Atenţie, vin temperaturi de peste 40 de grade în Bihor! Cum să vă feriți de pericolele cauzate de caniculă

De asemenea, reprezentanții Primăriei Oradea au amintit că în municipiu sunt deschise trei containere unde locuitorii ieșiți cu treabă prin oraș pot să se ferească de căldură și de soare și să primească apă rece, dar și, la nevoie, asistență medicală.

Detalii în articolul: „Aer condiționat și apă rece. Trei containere anti-caniculă, deschise în Oradea

În același context, sâmbătă şi duminică, maşinile de mare tonaj, respectiv cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, nu vor putea circula pe drumurile naționale din Bihor şi alte judeţe învecinate între orele 10 şi 20, din cauza temperaturilor foarte ridicate.

Detalii, în articolul: „Restricţii de tonaj pe drumurile naționale din Bihor, din cauza căldurii extreme. Vezi excepțiile!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!