Pentru unii, ecologiştii sunt nişte zăpăciţi exaltaţi, care în loc să salveze codrii noştri seculari sau pădurile din Amazonia, fac scandal în Oradea pentru orice copăcel tăiat sau metru de iarbă betonat. E clar că sunt o durere de cap pentru o primărie care vrea să performeze asfaltând, betonând, ridicând clădiri, dar se chinuie să "pupe" calculele suprafeţei verzi cu normele europene.

Calitatea mediului n-a fost niciodată în topul priorităţilor Primăriei Oradea. Spaţiile verzi sunt o corvoadă pentru că nu produc bani, ci doar consumă. Parcurile aduc ceva imagine, dar tot cu cheltuială se ţin. Mulţi orădeni împărtăşesc optica mecanicistă a municipalităţii şi înţeleg dezvoltarea doar din perspectivă economică. Calitatea aerului pe care îl respiră îi interesează mai puţin decât puterea de cumpărare. Numai că, dacă cumperi mult, arunci mult, şi aici apare cealaltă "corvoadă" pentru administraţiile din România: colectarea selectivă a gunoaielor.

Calitatea mediului, spaţiile verzi şi colectarea selectivă a deşeurilor se cam leagă între ele. Sunt "corvezi" pentru că România nu se conformează din convingere, ci doar înghiontită de Europa. Cam toate oraşele se află în situaţia asta, nu doar Oradea. Când faci ceva de nevoie, nu prea-ţi iese, îţi lipsesc resursele, îţi scapă detalii, n-ai timp să informezi şi să pregăteşti populaţia pentru schimbare, creezi confuzie şi stârneşti nemulţumiri. Apoi dai vina pe oameni, că-s needucaţi, conchizi că merge doar cu biciul şi apelezi la "măsuri nepopulare".

Parţial, e drept: românii nu prea au educaţie... ecologică. Orădenii nu fac excepţie; altfel, colectarea selectivă a gunoaielor ar avansa mai uşor.

E drept că nici atitudinea PMO faţă de mediu nu le-a putut servi ca exemplu bun. Nu poţi recupera anii, dar poate nu e prea târziu ca primăria să-şi schimbe atitudinea faţă de ecologie şi să-şi propună standarde europene de calitate a vieţii. Făcute din convingere, "corvezile" ar putea deveni plăcute.

Mircea Jacan
orădean