Comisia Europeană recomandă în cel mai recent raport MCV (Mecanism de Cooperare și Verificare) încetarea monitorizării procesului de Justiție din România prin acest instrument specific.

Comisia consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele pe care țara noastră și le-a asumat cu 15 ani în urmă, când a aderat la Uniunea Europeană.

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile susținute ale României de a-și reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. 

Marți după amiază, după publicarea acestui raport, președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. 

„România a făcut un nou pas semnificativ în aderarea la UE. MCV s-a încheiat azi. Avem confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru statul de drept. De acum înainte România va fi la fel ca toate statele membre monitorizată doar prin mecanismul generalizat privind statul de drept. Parlamentul a adoptat legile fundamentale privind sistemul judiciar, pe care le-am promulgat după ce au fost declarate constituționale. Mă bucur că toate progresele au fost consemnate în raportul MCV de astăzi. Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție funcțional, eficient, independent. Felicit autoritățile, Guvernul, miniștrii, Parlamentul pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice”, a spus președintele României, citat de euronews.ro.

Iohannis a mai spus că „raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue”. 

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că „pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români”. 

Potrivit ultimului MCV care vizează România, țara noastră a făcut „eforturi semnificative” pentru aplicarea recomandărilor din documentul aferent anului 2021 (în principal adoptarea legilor Justiției), suficiente pentru a considera că Bucureștiul și-a îndeplinit angajamentele luate la aderare, notează europalibera.org

Totuși, România, la fel ca alte state din UE, va continua să fie monitorizată. Concluziile Comisiei Europene cu privire la mersul Justiției din România vor mai fi formulate de acum în cadrul Rapoartelor privind statul de drept, publicate anual pentru toate țările membre UE. 

Raportul publicat de Comisia Europeană:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!