Complexul Rimanoczy din Oradea - cu hotelul şi băile cu acelaşi nume precum şi fosta cafenea Royal - va fi transformat într-un hotel de patru stele.

Cele trei clădiri monument istoric din Piaţa Nicolae Grigorescu, aflate într-o stare de degradare, vor suporta lucrări de lucrări de intervenţie structurală şi reabilitare a faţadelor, cu păstrarea funcţiunilor iniţiale.

"Se vor păstra funcţiunile originale ale spatiilor reprezentative ale clădirii: hotel, restaurant, cafenea, braserie, iar spaţiul destinat băii publice va fi transformat într-o sală multifuncţională, cu păstrarea luminatorului. Toate acestea vor fi puse în valoare prin facilitarea accesului public. Totodată, se doreşte deschiderea spaţiilor de la parterul clădirii spre spaţiile publice pietonale perimetrale nou create de administraţia locală", a declarat viceprimarul Arina Moş.

Firma Lotus Center a obţinut avizul arhitectului - şef pentru reabilitarea complexului Rimanoczy în cadrul şedinţei de miercuri a Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Oradea. 

"Din punct de vedere funcţional se doreşte unificarea compoziţională prin crearea unor spaţii din care să se facă accesul firesc spre toate funcţiunile hotelului, supraetajarea părţilor de clădire cu regim de înălţime P+1 pentru o uniformizare a regimului de înălţime, dar şi orientarea camerelor de cazare de la etajul 1 şi 2 la faţadele dinspre străzile adiacente şi dispunerea circulaţiilor în jurul curţilor interioare", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit acestuia, pentru punea în operă a lucrărilor, investitorul va trebui să facă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Complexul Rimanoczy le oferea turiştilor care veneau în Oradea toate facilităţile, de la hotel, restaurant şi cafenea la băi la vană şi băi de aburi. După căderea comunismului, fosta baie de aburi a fost transformată la iniţiativa Băncii Ţiriac.