Pianistul orădean Thurzó Zoltán va intra, cel mai probabil, în Cartea Recordurilor, după ce a susţinut un concert pe Everest.

Detalii legate de aventura sa în Munţii Himalaya au fost oferite chiar de artist, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate la restaurantul Dock din centrul Oradiei, la doar câteva zile după ce s-a întors din Asia.

"Nu m-am putut ridica" 

Artistul a plecat din Oradea spre Nepal pe 26 mai, pregătit să stea acolo 13 zile şi să bată recordul pentru concertul susţinut la cea mai mare altitudine.

"Recordul actual este deţinut de o artistă din Marea Britanie, care în 2018 a cântat la 4.964 de metri înălţime. Ţinta mea a fost să ajung până la tabăra (base camp) de pe Muntele Everest, la 5.325 de metri, şi acolo să cânt la un pian închiriat", a povestit orădeanul, care a fost însoţit pe munte de o echipă de alpinişti şi şerpaşi profesionişti.

Până să ajungă acolo, Zoltan a trecut prin multe aventuri. A dormit în moteluri sărăcăcioase de pe munte, pline cu gândaci şi "dotate" doar cu toalete turceşti, s-a adaptat greu la temperaturile scăzute şi a căzut de câteva ori în timpul expediţiei.

"Au fost două momente în care am căzut şi nu m-am mai putut ridica. Cei care mă însoţeau mi-au spus atunci că trebuie să continuăm pentru că altfel murim cu toţii în zăpadă. Am văzut avalanşe şi gheţari imenşi, care m-au făcut să realizez cât de mic este omul", a mai spus el.

Când în sfârşit a ajuns în tabăra de pe Muntele Everest, pe 4 iunie, a apărut o nouă provocare. Deşi acolo vremea era frumoasă, în restul ţării furtunile puternice au făcut pagube şi au oprit zborurile, iar elicopterul ce trebuia să livreze pianul închiriat pentru concert, dintr-un orăşel din Nepal, nu a mai putut decola.

Şi-a cerut iubita de soţie

Orădeanul a fost nevoit astfel să mai stea încă o săptămâna în base camp, situaţie pe care nu a prevăzut-o. "Au fost momente în care am crezut că nu voi reuşi, că voi rămâne acolo. Stăteam într-un iglu rece şi mă simţeam neputincios. În a şasea zi, pe 12 iunie, i-am mărturisit iubitei mele Erika, care era acasă, în Oradea, prin mesaje vocale pe WhatsApp, cât de greu îmi este şi tot atunci am cerut-o de soţie, iar ea a acceptat!", a mai povestit Zoltan.

În următoarea zi, pe 13 iunie, dis-de-dimineaţă, a primit veşti bune: furtunile din Nepal s-au liniştit, iar elicopterul putea să transporte pianul pe Everest. A fost adus câteva ore mai târziu, iar un tânăr artist din zonă l-a ajutat să facă acordurile la instrument.

S-a îmbrăcat în costumul de concert şi la 3 grade a început să cânte, mai întâi imnuri, apoi piese din muzica clasică.

Concertul a avut loc la ora locală 13.35 (ora României 10.35). El a interpretat la pian 34 de cântece, între care s-au numărat şi imnul României, imnul Ungariei şi cel secuiesc, în 132 de minute.

"Cât timp am cântat nu am simţit deloc frigul. Am simţit că trebuie să protejez pianul cu muzica mea, că asta îi oferă căldură. A fost magic", a rememorat el. Concertul său a fost monitorizat de echipamente omologate Guiness Book, iar martorii şi publicul său au fost alpiniştii şi şerpaşii.

pianistul orădean Thurzó Zoltán în timp ce cânta pe Muntele Everest

După momentul artistic, pianistul a fost dus în iglu, unde a fost încălzit timp de patru ore, iar apoi a coborât. Pe 18 iunie a pornit spre casă.

Verighete Himalaya 

"A fost o experienţă impresionantă, dar vă spun sincer că nu aş mai face asta a doua oară. Săptămâna viitoare voi trimite toate actele, fotografiile şi înregistrările video în Londra, la sediul Guinness Book, iar când primesc atestatul vă voi chema din nou, să ne întâlnim", le-a spus pianistul jurnaliştilor prezenţi.

Partenera sa de viaţă şi viitoarea soţie, Erika, l-a completat apoi spunând că el a adus de pe Muntele Everest o bucată dintr-o piatră, care va fi pusă pe verighetele lor.

"Vrem să ne amintim mereu unde a fost făcută cererea în căsătorie", a spus femeia, prezentă la conferinţă. 

Aventura orădeanului în Nepal a costat 21.000 de euro, bani adunaţi de el de la 16 sponsori.

Artistul a pus la dispoziţia jurnaliştilor aflaţi la conferinţa de presă imagini în care interpretează Imnul României, pe muzica scrisă de Anton Pann.

Vezi mai jos un videoreportaj cu declarațiile pianistului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!