La sfârşitul anului trecut, orădeanul Thurzó Zoltán a devenit primul pianist român care a concertat mai bine de 77 de ore încontinuu. Totuşi, pentru el nu este destul...

Artistul a vrut să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert de pian, intenţionând să cânte 130 de ore fără întrerupere. În a patra seară, după ce a leşinat a doua oară pe scenă, a fost nevoit să renunţe! Totuşi, nu a abandonat visul, aşa că vrea să-şi repete încercarea de a stabili un nou record mondial.

Concert-maraton

Thurzó Zoltán, care în această săptămână a împlinit 39 de ani, visează de mult la un record mondial.

Anul trecut, pe 30 noiembrie, a dat startul celui mai important concert din viaţa lui. Planul său era să concerteze 130 de ore neîntrerupt pentru a doborî actualul record mondial, de 127 de ore, 8 minute şi 32 de secunde, înregistrat în 2015 de indianul Mrityunjay Sharma.

Regulile Guinness World Records prevăd că pentru fiecare oră cântată primeşte 5 minute de pauză, iar Zoli s-a străduit să cânte cât mai mult, astfel încât să adune timp pentru pauze de somn. Când a atins 48 de ore de concert, dormise, cumulat, doar 75 de minute!

Record naţional

După trei zile şi jumătate, însă, concertul din sala festivă a Universităţii Partium a fost oprit. Obosit şi deshidratat, pianistul a leşinat de două ori şi a fost inconştient aproape 20 de minute. "Aşa am consumat minutele libere pe care le acumulasem", spune Zoli. Echipajul SMURD care a intervenit de urgenţă i-a cerut să renunţe, ca să nu-şi pună viaţa în pericol.

"M-am antrenat pentru acest angajament mai bine de trei ani şi jumătate, dar nu am anticipat probleme externe, pentru care nu am avut soluţii rapide. Totul a mers foarte bine până în a treia noapte, când termometrul digital pe care îl aveam în sală s-a stricat şi nu ne-am dat seama că pe scenă s-a încălzit foarte mult", zice artistul. Căldura nu i-a ajutat organismul deja deshidratat, aşa că după 77 de ore, 44 de minute şi 43 de secunde, maratonul s-a încheiat.

Chiar şi aşa, a devenit primul artist român care a cântat într-un singur concert toate sonatele lui Mozzart, ba chiar de trei ori fiecare, plus integrala sonatelor lui Beethoven. Mai mult, la ora actuală, este pianistul român cu cel mai lung concert!

Familie de muzicieni

Deşi a atins o performanţă lăudabilă, Zoli recunoaşte că nereuşita i-a picat greu. "Este, totuşi, un eşec", spune el. În plus, l-a şi costat serios, pentru că înscrierea şi organizarea unui concert de Cartea Recordurilor costă mii de euro, bani pe care pianistul i-a plătit din economiile făcute în urma concertelor sale.

Se făleşte, pe bună dreptate, că este singurul pianist orădean din ultimele şase decenii care n-a fost niciodată angajat într-o instituţie publică, aşadar trăieşte doar din onorarii. Un muzician desăvârşit, aşa cum au fost şi bunicii lui: Tyukodi Margit a fost cântăreaţă de operă, iar Thurzó Sándor un celebru violonist şi istoric muzicolog.

"Ştiu că pot"

Zoltán nu vrea să se dea bătut. În ultimele zile din anul trecut a trimis o nouă cerere de înscriere pentru recordul mondial la cel mai lung concert şi, spre bucuria sa, intenţia i-a fost acceptată. "Vreau să încerc din nou, pentru că ştiu că pot", spune el.

Nu se dă bătut pentru că are acelaşi vis care i-a dat forţă şi anul trecut: să devină un artist cunoscut în lume şi, astfel, să adune banii necesari pentru înfiinţarea unui muzeu al muzicii la Oradea. De la bunicul său a moştenit numeroase obiecte valoroase, inclusiv partituri şi instrumente care au stat în mâinile unor muzicieni celebri şi merită să fie expuse.

De data aceasta, pianistul va fi mult mai bine pregătit şi se va înconjura de specialişti care îl vor ajuta să nu repete greşelile. Deocamdată, Zoli nu a stabilit când şi unde va concerta, dar ştie clar care îi este decizia pentru acest an: să devină pianistul cu cel mai lung concert din lume!


COSTISITOR
Se caută sponsori

Organizarea concertului pentru Cartea Recordurilor este costisitoare, aşa că Zoli a început să caute sponsori şi donatori dornici să-l sprijine.

Se pot face donaţii în lei în contul RO64OTPV220000309377RO01 (deschis pe numele Asociaţiei Culturale Classic Ars) sau în euro în contul RO98BACX0000001827532000 (Zoltan Peter Thurzo).

"Orice sprijin este binevenit, iar pentru firme donaţiile sunt deductibile timp de 7 ani", precizează artistul.