Un poliţist din Bihor, şef de post în Tăuteu, era trimis în judecată cu doi ani în urmă, pentru purtare abuzivă, după ce a înjurat şi lovit cu bastonul un adolescent de 13 ani a cărui singură vină a fost că circula pe lângă trotuar.
Procesul s-a terminat, iar agentul-şef Florin Ciarnău a fost găsit vinovat, dar nu va răspunde pentru fapta sa. Cu o indulgenţă extremă, un judecător a decis să-i aplice doar o amendă penală, pedeapsă pe care poliţistul nici n-o va executa dacă nu va mai fi prins încălcând legea în următorii doi ani. Prin urmare, nu doar că a rămas cu uniforma, ci a şi fost trimis înapoi la "locul faptei", în Tăuteu...
Limbaj de "organ": "F... gura mă-tii!"
Incidentul pentru care agentul-şef Florin Ciarnău a ajuns în faţa instanţei datează din 5 noiembrie 2019, iar BIHOREANUL a şi scris despre el la vremea respectivă. Victima, un elev de 13 ani al şcolii din satul Bogei, ieşise de la ore împreună cu un coleg şi se grăbea spre casă. Amândoi mergeau pe marginea şoselei, pentru a depăşi alţi copii aflaţi pe trotuar. La un moment dat, în dreptul lor a oprit o maşină de Poliţie, din care şeful de post le-a strigat să urce pe trotuar.
Băiatul a încercat să se explice, dar n-a făcut decât să-l enerveze pe Ciarnău. Şeful de post a coborât, i-a cerut colegului bastonul lăsat pe bancheta din spate şi apoi l-a lovit cu el pe băiat, peste mână. Din fericire, fiind iarnă, lovitura a fost atenuată de geacă, dar numai parţial.
Copilul a ţipat de durere, aşa că poliţistul a mai dat o dată. Nu l-a mai nimerit, însă, căci băiatul s-a ferit. "F... gura mă-tii", a urlat Ciarnău la el. Dar, pentru că în apropiere se aflau prea mulţi martori, copii care văzuseră scena, n-a mai insistat. A urcat în maşină şi a plecat...
Anchetă sub presiune
Acasă, băiatul i-a povestit mamei păţania, iar pentru că mâna i s-a umflat, femeia l-a dus la medic. Apoi, revoltată, l-a reclamat pe poliţist procurorilor. Ancheta pornită de Parchetul Bihor a decurs greoi, singurele dovezi directe ale procurorilor fiind depoziţiile copilului şi ale martorilor, şi ei tot minori, în timp ce poliţistul nega vehement faptele, susţinând că erau invenţii.
N-au lipsit nici alte incidente, după cum spun sursele BIHOREANULUI. Deşi era obligat să-şi anunţe superiorii în momentul în care s-a ales cu probleme penale, Ciarnău a făcut-o abia după ce l-au luat la întrebări, pe această temă, ofiţerii Biroului de control intern al Poliţiei Bihor. Când aceştia, delegaţi de procuror să facă audieri, au ajuns la Postul de Poliţie Tăuteu, unde urma să discute cu colegii adolescentului, Ciarnău a rămas dinadins la sediu, ba chiar a intrat de mai multe ori în biroul unde se desfăşurau audierile, sub diverse pretexte, ca să-i intimideze pe copii.
Pentru a elimina orice dubiu cu privire la sinceritatea băiatului, anchetatorii au apelat la un psiholog judiciar care să-l evalueze şi să stabilească dacă spunea adevărul sau minţea. Verdictul? Declaraţiile băiatului erau "credibile şi acurate", a scris psihologul într-un raport de peste 50 de pagini, ale cărui concluzii au fost reţinute şi de procurori în rechizitoriul cu care, pe 9 decembrie 2021, Parchetul Bihor l-a trimis în judecată pe Ciarnău, sub acuzaţia de purtare abuzivă.
E vinovat...
Procesul s-a lungit până în această vară, când Judecătoria Marghita a stabilit vinovăţia poliţistului, iar soluţia arată că Ciarnău a susţinut contrariul în faţa instanţei, la fel cum făcuse şi în faţa anchetatorilor şi în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI.
A pretins că a scos bastonul din maşină pentru că "aşa e regulamentar", iar băiatul ar fi fost pus să-l reclame ca o răzbunare, ba din partea sătenilor, cărora le făcuse dosare penale pentru că au fentat carantina în primele faze ale pandemiei de Covid, ba din partea familiei băiatului, pe al cărui tată, condamnat în 2017 pentru o tentativă la omor, l-a dus la Penitenciar.
Iertat sub supraveghere
Instanţa a considerat, însă, că declaraţiile poliţistului sunt "lipsite de onestitate" şi "în contradicţie cu restul probatoriului". "Inculpatul nu urma să participe la vreo intervenţie care să reclame forţă sau autoapărare", aşa încât să fie nevoit să-şi ia bastonul, se arată în sentinţă, care reţine şi că adolescentul a fost constant în depoziţii. Din noiembrie 2019 până atunci băiatul fusese audiat în repetate rânduri, de poliţişti, procuror, psiholog şi judecător.
Fapta agentului-şef Florin Ciarnău este dovedită, a produs "suferinţe fizice" victimei, dar a adus şi "atingere prestigiului unităţii", adică Poliţiei, a mai scris judecătorul care, însă, i-a găsit şi circumstanţe atenuante, unele aproape caraghioase. De pildă, faptul că bărbatul s-a prezentat la toate chemările organelor judiciare, ca şi cum n-ar fi fost chiar obligat, că nu a avut condamnări anterioare, ca şi cum dacă ar fi avut cazier putea fi angajat, ba până şi faptul că este căsătorit, că nu are vicii, sau că împotriva sa nu au existat alte reclamaţii din partea sătenilor.
Înapoi la treabă
Ca atare, Ciarnău s-a ales doar cu o amendă penală de 15.000 lei, considerată suficientă pentru "reeducarea" lui. Dar nici măcar pe aceasta n-o va plăti. Judecătorul a decis că însăşi pronunţarea hotărârii "constituie un avertisment pentru inculpat" şi, ca atare, "chiar fără executarea pedepsei cu amenda penală", acesta "nu va mai săvârşi infracţiuni".
Aplicarea amenzii a fost amânată pentru 2 ani, iar dacă în acest timp nu mai comite alte fapte penale, se va şterge definitiv. Ce-i drept, Ciarnău e obligat, în plus, să ţină legătura cu consilierii de probaţiune şi să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii. Nici adolescentului nu îi va plăti vreo despăgubire, pentru că familia nu a dorit să se constituie parte civilă.
Hotărârea nu a mai fost atacată nici de poliţist, mulţumit că a scăpat uşor, nici de procurori. Culmea, procurorul de şedinţă, la ultimul termen de judecată, a cerut fix pedeapsa pe care urma să i-o aplice instanţa, ca şi cum sentinţa ar fi fost, deja,"negociată". "Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, solicită aplicarea pedepsei amenzii penale faţă de inculpat cu amânarea imediată a aplicării acesteia, apreciind că inculpatul a greşit, dar având în vedere efectele pe care le-ar avea aplicarea unei pedepse, nu ar fi oportună aplicarea acesteia. În plus, apreciază că s-ar impune stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani, având în vedere că inculpatul şi-a manifestat în prealabil disponibilitatea de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii", scrie în încheierea judecătorească din 29 martie 2023.
Prin urmare, sentinţa a rămas definitivă şi, la fel ca în cazul tuturor pedepselor "amânate", cazierul judiciar al agentului a rămas nepătat, iar el - cu calitatea de poliţist. Ba chiar s-a întors pe vechea funcţie, în Tăuteu, lăudându-se în faţa sătenilor, mai puţin cunoscători ai detaliilor juridice, că ar fi fost găsit nevinovat.
L-au mutat!
Decizia i-a nemulţumit pe localnici. "Ciarnău zice că ziarul a minţit când a scris despre el, că n-a făcut nimic", spune, sub protecţia anonimatului, un sătean, atrăgând atenţia şi asupra unui alt aspect: "Dacă poliţistul se va răzbuna pe toţi cei care au luat apărarea copilului? Chiar nu putea fi trimis în altă parte?"...
Interpelaţi în legătură cu acest lucru, reprezentanţii Poliţiei Bihor dau vina pe legea de organizare a profesiei, care îi tratează pe poliţiştii pedepsiţi cu amânare ca pe cei găsiţi nevinovaţi, prevăzând obligaţia de a fi repuşi în drepturi şi în funcţiile deţinute anterior condamnării. "Nu există nicio prevedere pentru pedepse cu amânare", afirmă şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului, chestorul Alin Haniş, recunoscând totuşi că "situaţia nu e cea mai fericită".
Totuşi, la scurt timp după discuţia cu BIHOREANUL, pe 1 noiembrie Ciarnău a fost mutat la Poliţia Marghita. Poate va învăţa acolo că nu e în Vestul Sălbatic, ca să impună legea cu fărădelege, cu bătăi şi înjurături...
CORONA-ŞPĂGARII
Dosar din dosar
Poliţistul Florin Ciarnău a mai fost în atenţia publică în timpul pandemiei de Covid-19, ca personaj pozitiv, după ce a descoperit că şapte localnici din Tăuteu, întorşi din Germania în primăvara lui 2020, în timpul stării de urgenţă, s-au declarat şoferi profesionişti la intrarea în ţară, ca să nu fie trimişi în carantină, deşi doi dintre ei nu aveau nici permise de conducere şi doar unul singur lucrase ca şofer.
În timpul anchetei, oamenii i-au denunţat, la rândul lor, pe doi poliţişti de frontieră din Borş, pe Matei Munteanu (foto dreapta) şi Viorel Chiş (foto stânga), susţinând că aceştia i-ar fi ajutat să fenteze carantina, primul primind în schimb şi o mică "atenţie" de 200 de euro. Cei doi frontierişti sunt judecaţi în prezent pentru corupţie, fals informatic şi zădărnicirea combaterii bolilor.