Necazurile unesc oamenii. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, operatorii din industria ospitalităţii au lăsat concurenţa deoparte şi au ieşit în stradă, săptămâna trecută, pentru a cere Guvernului sprijinul promis: păstrarea voucherelor de vacanţă şi compensaţii financiare reprezentând 20% din pierderile produse de închiderea localurilor pe timpul pandemiei.

"Efectiv nu mai avem ce disponibilizări să facem. Deja lucrăm cu 70% din personal", spune directorul SC Turism Felix, Florian Serac. Apelul hotelierilor a fost, însă, zadarnic.

Măsuri de austeritate

Criza provocată de pandemie şi-a arătat faţa la creionarea bugetului de stat pe anul în curs. Joia trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, menţinerea punctului de pensie la 1.442 lei, eliminarea unor sporuri acordate bugetarilor şi a voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.420 lei/an, precum şi înlocuirea gratuităţii de transport acordate studenţilor cu o reducere de tarife cu 50%. "Voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor", a promis premierul Florin Cîţu.

directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru FecheteAnunţul a fost un duş rece pentru operatorii din turism, care conveniseră cu Guvernul păstrarea voucherelor pentru a stimula consumul. "Guvernul a tratat tichetele de vacanţă ca pe o facilitate acordată bugetarilor, în loc să le vadă ca pe un sprijin dat industriei ospitalităţii", reclamă directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto). Potrivit acestuia, cele 1,7 miliarde lei, cât ar fi costat voucherele, s-ar fi întors la buget din impozitele plătite de hotelieri, de producătorii de alimente, de furnizorii de materiale şi servicii. Aşa, s-ar putea să meargă pe plata ajutoarelor de şomaj...

"Sună şi anulează"

Efectele eliminării voucherelor de vacanţă s-au şi făcut deja simţite. "Mulţi turişti ne sună şi îşi anulează rezervarea", spune Dumitru Fechete. Scăderea numărului de clienţi, şi aşa împuţinaţi de restricţiile impuse industriei, de la interzicerea funcţionării bazinelor interioare şi a saunelor până la limitarea numărului de persoane la mese, va afecta direct veniturile hotelierilor. "La cum se arată lucrurile, mi-e teamă că ne vom confrunta cu un an mai slab decât 2020".

Directorul SCT Felix, Florian Serac,Directorul SCT Felix, Florian Serac, e şi mai vehement. "Anul trecut veniturile noastre au fost cu 45% mai mici decât în 2019. Acum, având în vedere eliminarea tichetelor şi restricţiile de circulaţie impuse, mă aştept ca anul acesta veniturile să scadă cu încă 20%. Plănuiam să recuperăm pierderile înregistrate anul trecut din încasările pe anul acesta, dar aşa nu avem nicio şansă", adaugă Serac.

Ungaria a făcut-o

Din cei 174.000 salariaţi bihoreni, circa 7.000 lucrau la începutul anului în industria ospitalităţii. În staţiunea din vecinătatea Oradiei era jale. SCT Felix funcţiona cu doar trei hoteluri din zece, iar President, cu unul din cele patru.

directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba"În Băile Felix cam 700 de angajaţi lucrează cu program redus, pentru a nu fi concediaţi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto). Potrivit acestuia, voucherele de vacanţă ar fi fost o gură de oxigen pentru industria afectată de pandemie. "Ungaria, spre exemplu, şi-a întărit turismul autohton cu astfel de măsuri. Acolo primesc vouchere inclusiv privaţii, pentru că sunt deductibile din impozitele firmelor".

"Mergem în Grecia"

În România, însă, facilităţile au fost anulate săptămâna trecută. Primii afectaţi au fost bugetarii beneficiari de tichete, apoi, "în lanţ", privaţii care le-ar fi încasat.

"Până acum mergeam cu familia pe litoralul românesc. Îmi convenea pentru că plăteam cam 30% din cheltuieli cu vouchere. Acum, după ce s-au scos, vom merge în Grecia. E mai ieftin decât la Marea Neagră", spune un orădean.

Rămasă fără sprijin, industria ospitalităţii din Bihor îşi caută echilibrul, în condiţiile în care bugetarii cu bani îşi vor face concediile în străinătate, cei cu venituri mai mici, acasă, în faţa televizorului, iar angajaţii din privat se vor bucura dacă vor avea unde merge la lucru...