Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea se va muta, începând din 15 iunie, în 43 de containere modulare.

Au venit containerele!

Primele 20 de containere au fost deja descărcate pe platoul din faţa spitalului şi urmează să fie asamblate pentru a forma un tot unitar capabil să găzduiască UPU.

"Activitatea de primire urgenţe se va desfăşura provizoriu, în următoarele 3 luni, în 43 de containere modulare. Acestea vor fi amplasate pe platforma din faţa spitalului. Primele 20 au ajuns. De săptămâna viitoare va începe configurarea acestora. Ne propunem ca de luni, 15 iunie, toate activităţile de preluare a urgenţelor să fie gestionate în containere modulare", a anunţat primarul Ilie Bolojan, sâmbătă, pe propria pagină de Facebook.

Potrivit edilului, UPU îşi va desfăşura activitatea în condiţii de campanie timp de trei luni.

"Ne propunem ca în 15 septembrie, dacă nu vor apărea probleme deosebite, UPU să-şi desfăşoare activitatea în spaţiile reabilitate şi în cele nou construite", a transmis edilul.

Șantier de-o vară

UPU îşi va desfăşura peste vară activitatea în condiţii de campanie pentru a face loc constructorilor care lucrează la reabilitarea şi extinderea viitorului sediu de la parterul spitalului judeţean. Potrivit primarului Ilie Bolojan, lucrările intră în ultima etapă.

"Peste 70% din lucrările la noua clădire sunt realizate. Lipită de clădirea Spitalului Judeţean, noua construcţie va găzdui mai multe funcţiuni medicale. La parter se va extinde unitatea de primiri urgenţe. Actualul spaţiu al UPU va fi reabilitat şi integrat cu spaţiul nou", a scris Bolojan.

Până în prezent, constructorii au finalizat infrastructura imobilului, au ridicat noua clădire, au amenajat structura amfiteatrului pentru studenţi şi au făcut compartimentările interioare.

În următoarele trei luni vor finaliza lucrările astfel încât UPU să poată reveni în spaţiul extins şi reabilitat.

"După provizoratul din această vară, la toamnă pacienţii care vor ajunge la UPU vor fi primiţi în una din cele mai moderne unităţi din ţară", a mai transmis primarul.

Trei niveluri de "Urgenţe"

Potrivit proiectului, noua clădirea va fi structurată pe trei niveluri. La demisol, spre strada Gheorghe Doja, va fi realizat un acces pentru ambulanţe şi platforma destinată staţionării acestora.

Aici va fi şi zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, respectiv registratura, zona de decontaminare, de resuscitare, izolatorul şi grupurile sanitare.

Lângă cel de al doilea acces în clădire vor fi organizate vestiarele personalului medical şi ale pacienţilor. Camerele de gardă, de consultaţii, de telemedicină, sala de ghipsare şi altele vor fi amenajate în vecinătatea zonelor de tratament pentru pacienţi, sălilor de triaj şi zonei de supraveghere a bolnavilor.

La nivelul parterului va fi amenajat, într-o etapă ulterioară, laboratorul, farmacia şi zona de decontaminare a materialului medical al spitalului, iar la primul nivel va funcţiona încă de anul viitor un amfiteatru cu 175 locuri pentru studenţi şi o zonă de vestiare pentru 200 de persoane.

Lucrările de extindere şi modernizare a UPU sunt realizate de asocierea firmelor Drumuri Bihor şi Construcţii Erbaşu pentru suma de 21,2 milioane lei.

Investiţia este suportată în proporţie de 48,7% de la bugetul local, diferenţa de 51,3% fiind asumată de Ministerul Sănătăţii.

Constructorii s-au angajat să termine lucrarea în termen de 24 de luni care expiră în ianuarie 2021.