Consilierii de probaţiune din Bihor au intrat în grevă generală începând de miercuri, alături de colegi din ţară, nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost rezolvate problemele de natură salarială. Aceştia vor asigura doar serviciile importante, urmând să amâne întâlnirile cu condamnaţii aflaţi sub supraveghere şi să se abţină în Comisiile pentru analizarea cererilor de eliberare condiţionată până la soluţionarea revendicărilor. 

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), sub semnătura preşedintei Ana Faur, personalul de probaţiune din cadrul instanţelor cere ca salariile lor să fie în acord cu celelalte categorii din Justiţie. 

„Având în vedere ultimele comunicate prin care s-a menționat că salariile magistraților au fost majorate plecând de la dreptul de 25% al consilierilor de probațiune, dorim să vă informăm că, în mod paradoxal, acest drept nu este recunoscut decât pe hârtie şi nu le-a fost aplicat și în plată consilierilor de probațiune. Ministerul Justiţiei, în calitate de angajator, nu a identificat nicio soluție pentru personalul de probațiune", se arată în informare. 

În cadrul Serviciului care funcţionează pe lângă Tribunalul Bihor lucrează 18 consilieri care au în supraveghere peste 1.800 de persoane condamnate la pedepse cu suspendare ori eliberate condiţionat, realizând programe de reintegrare socială de grup sau individuale cu cei care au această obligaţie impusă de instanţa de judecată. De asemenea, consilierii întocmesc referatele de evaluare pentru toţi minorii aflaţi în anchetă penală, pentru adulţii trimişi în faţa instanţei, dar şi rapoarte despre situaţia deţinuţilor propuşi pentru eliberare condiţionată.

Cum pe răstimpul grevei activitatea personalului de probaţiune se reduce la o treime, întâlnirile cu condamnaţii supravegheaţi vor fi amânate, iar prezenţa în Comisiile de liberare condiţionată va fi formală. Consilierii de probaţiune nu vor vota şi nu vor întocmi rapoartele privind situaţia deţinuţilor în aceste Comisii, cu consecinţa amânării soluţionării propunerilor de liberare condiţionată. Rapoartele vor fi realizate doar în cazurile ajunse în faţa judecătorilor, la solicitarea instanței de judecată. 

„Ne exprimăm îngrijorarea că pot apărea situații în care referatele de evaluare pentru individualizarea pedepselor vor fi restricționate, iar supravegherea persoanelor condamnate nu va fi realizată. De asemenea, sunt servicii care au anunțat că participarea consilierilor de probaţiune la comisiile de liberare condiționată a deținuților, din cadrul penitenciarelor, se va asigura, dar nu se va vota. Se vor consemna date despre situaţia fiecărui deținut și doar la solicitarea instanței de judecată se vor transmite propunerile pe baza consemnării scrise a datelor despre deținutul propus spre liberare", se arată în comunicatul SNCSP.

Greva consilierilor de probaţiune va dura până la soluţionarea revendicărilor salariale şi vine după ce, în decembrie anul trecut, aceştia au pichetat Ministerul Justiţiei, dar şi sediile instanţelor de judecată. În Oradea, consilierii de probaţiune au suspendat activitatea timp de două ore, iar unii dintre ei au ieşit în faţa Palatului de Justiţie purtând afişe cu revendicările lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!