Administrația județeană este obligată, printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Timișoara, să reînființeze Ansamblul Folcloric Profesionist Crișana, desființat în august 2021, instanța respingând o cerere de revizuire a unei hotărâri pronunțate, tot de Curtea de Apel Timișoara, la finele anului trecut.

Hotărârea Curții de Apel Timișoara a fost pronunțată la începutul acestei săptămâni, marți, 3 mai, instanța considerând drept „inadmisibilă” cererea de revizuire introdusă în luna februarie de CJ Bihor după ce, în decembrie 2022, tot magistrații Curții de Apel Timișoara, deciseseră reînființarea ansamblului.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Ansamblul Crișana a fost desființat printr-o hotărâre a CJ Bihor în august 2021, când funcționa cu 32 angajați în cadrul Teatrului Regina Maria, a cărei conducere a arătat, sub semnătura directorului de atunci, actorul Șerban Borda, că „menținerea Ansamblului în structura organizatorică a Teatrului Regina Maria nu este nici necesară, nici oportună”.

Ulterior adoptării HCJ 158/2021 cu voturile consilierilor județeni PNL, administrația județeană a propus înființarea unui alt ansamblu, în componența Centrului Județean de Cultură Bihor, cu denumirea de Ansamblul Țara Crișurilor și în cadrul căruia angajările să fie făcute pe perioadă determinată, asta în condițiile în care denumirea Ansamblul Crișana a fost revendicată de coregraful Ioan Silaghi, însă reprezentanții UDMR și PSD s-au opus.

O parte din foștii angajați ai Ansamblului Crișana au deschis un proces pentru anularea HCJ 158/2021 la Tribunalul Bihor, care le-a respins acțiunea, dând câștig de cauză CJ Bihor.

Recursul s-a judecat la Curtea de Apel Timișoara, care a decis întâi la finele anului trecut, iar acum, la începutul lunii mai, definitiv, reînființarea Ansamblului Crișana, ceea ce înseamnă implicit reangajarea componenților acestuia și obligația administrației județene de a le plăti salariile din urmă, plus cheltuieli de judecată în sumă de 7.100 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!