Consiliul Local Oradea, reunit în ședință ordinară marți după-amiază și-a dat avizul de principiu pentru unificarea într-o singură entitate a spitalelor Municipal și Județean.

Anunțat în ultima clipă...

Hotărârea a fost adoptată cu 22 de voturi pentru din totalul celor 26 de consilieri locali prezenți la ședință.

Dacă liberalul Călin Barabaș, director de îngrijiri medicale la Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, s-a abținut de la vot pentru a nu fi în incompatibilitate, liderul grupului PSD, Emilian Pavel, a refuzat să voteze materialul pentru a sancționa modul în care primarul Florin Birta, inițiatorul proiectului, l-a supus dezbaterii în plen.

„Nu este normal să pui pe ordinea de zi acest material, de o asemenea importanță, în ultima clipă, fără să îl supui în prealabil dezbaterilor din comisie”, a spus Pavel.

Un mega-spital de categoria întâi

După cum BIHOREANUL a mai scris, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan și primarul de Oradea, Florin Birta, au anunțat marți, într-o conferință de presă care a precedat ședința de Consiliu Local, că vor iniția un proiect de hotărâre privind unificarea celor două unități spitalicești.

Pe de o parte, noua structură își va putea reduce costurile de personal prin eliminarea posturilor care se dublează și și-ar optimiza costurile cu materialele și personalul.

Pe de altă parte în urma fuziunii celor două unități spitalicești de categoria a doua structura sanitară rezultată va fi de categoria întâi, ceea ce înseamnă că spitalul își va mări finanțarea plătită de CAS pentru fiecare pacient de la 1.600 lei la 1.800 lei, adică un plus de circa două milioane euro pe an pentru îngrijirea bolnavilor.

„Am avut inclusiv acordul verbal al doamnei ministru Mihăilă (n.r. ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă). I-am prezentat ce am dori să facem ne-a dat acordul că ne va susține”, a spus primarul Florin Birta.

Odată hotărâtă în Consiliul Local, unificarea celor două spitale va trebui aprobată la nivelul Ministerului Sănătății.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, noua structură ar putea funcționa de la 1 septembrie.

Parteneriat pentru cargo

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii locali au mai aprobat și asocierea Consiliului Județean Bihor cu Primăria Oradea, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea și Aeroportul Oradea pentru realizarea unui terminal cargo pentru mărfuri care să deservească aerogara orădeană.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi, iar reprezentanții opoziției au ținut să puncteze acest lucru.

„Consiliul Județean are nevoie de susținerea municipiului”, a spus PSD-istul Adrian Madar. Acesta a acuzat „atitudinea incorectă de dinaintea schimbării conducerii Consiliului Județean Bihor, care era incriminată pentru această incapacitate de a face schimbări deși nici noua conducere nu reușește să facă nimic fără susținerea municipiului”.

Primarul Florin Birta a replicat afirmând că municipalitatea și-a arătat tot timpul disponibilitatea spre colaborare, indiferent cine a fost la conducerea județului.

„Vă rog să îmi arătați un parteneriat (n.r. cerut de Consiliul Județean Bihor), care a fost refuzat de Primăria Oradea. Dacă acum patru ani Consiliului Județean Bihor venea cu această propunere nu era refuzat”, a spus Birta.

Așa cum BIHOREANUL a mai consemnat, hotărârea de marți a Consiliului Local Oradea va trebui urmată de una adoptată de Consiliul Județean Bihor, în ședința de miercuri, prin care terenul aferent viitorului terminal va fi transferat din patrimoniul public în patrimoniul privat al județului pentru a putea fi pus la dispoziția investitorului.

Ulterior, în iulie, ar urma să fie publicat anunțul pentru desemnarea unei companii care să construiască o cale de rulare către pista aeroportului, o platformă pentru staționarea avioanelor și mai multe hale.

Investitorul, care ar putea fi desemnat undeva în septembrie, va avea la dispoziție doi ani pentru finalizarea lucrărilor.