Consiliul Local Oradea a aprobat joi dimineață, în ședință de îndată desfășurată online și anunțată cu doar o jumătate de oră înainte, depunerea unui proiect privind achiziționarea a încă 100 de insule ecologice digitalizate.
Ședință „de îndată”
Întâlnirea a durat mai puțin de cinci minute. „Îmi cer scuzele de rigoare că a trebuit să convocăm această ședință”, a spus primarul Florin Birta care a recunoscut că „poate nu am respectat toate condițiile pentru a avea loc”.
Acesta a insistat, însă, asupra caracterului urgent al întâlnirii, arătând că „această ședință înseamnă pentru Oradea încă 100 de insule ecologice pe care le vom monta în cartierele orădene din fonduri europene”.
Birta a precizat că, pentru ca Primăria să poată depune proiectul la timp, „colegii noștri (n.r. de la Direcția Management cu Proiecte Internaționale) au lucrat până la ora 4 dimineața și încă lucrează la documente”.
Potrivit primarului, în urma primului apel de proiecte de la sfârșitul anului trecut, municipalitatea orădeană a reușit să obțină finanțare prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență pentru achiziționarea a 275 de insule ecologice.
„La Ministerul Mediului au mai rămas acești bani și încercăm să îi obținem”, a spus Birta.
Investiția totală, de 9,6 milioane lei cu TVA în cele 100 de insule ecologice, urmează să fie finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență iar municipalitatea să acopere TVA-ul.
Colectare pe cinci fracții...
Prinăria Oradea a aplicat pentru 100 de insule ecologice digitale care să înlocuiască actualele țarcuri pentru gunoi.
Potrivit proiectului de hotărâre, insulele ecologice sunt containere digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor pe cinci fracții (n.r. biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și hârtie), cu acces pe bază cartelă electronică.
„Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmitere de date, bază de date privind beneficiarii sistemului pentru toate UAT-urile beneficiare”, se menționează în document.
Datele colectate vor fi folosite pentru monitorizarea depunerii corecte a deșeurilor de către orădeni.
Alocarea financiară pentru o insulă încasetată cu cinci containere de depunere a deșeurilor de câte 1,1 metri cubi este de 14.000 euro pe bucată, fără TVA. Finanțarea proiectului este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.
Serviciul de salubrizare din Oradea cuprinde 945 de puncte de colectare, dintre care 823 de incinte tip țarcuri metalice, 98 de incinte tip dulapuri, 11 platforme modulare pentru colectare selectivă (3 fracții) și 13 incinte subterane.