Consiliul Local Oradea, reunit joi în ședință ordinară, a aprobat cu votul exclusiv al reprezentaților PNL scumpirea prețului gigacaloriei facturate de Termoficare cu 7 lei.
Mai scump
Începând cu 1 iulie, orădenii vor plăti 283,14 lei pentru gigacalorie în condițiile în care bugetul local și-a majorat de la 35 lei la 47,78 lei subvenția acordată pe gigacalorie.
Hotărârea a fost luată în ciuda opoziției consilierilor PSD şi UDMR. „Am investit 130 milioane euro pentru a ajunge să plătim ce mai scumpă încălzire din țară”, a protestat liderul grupului PSD din CLO, Emilian Pavel.
Social-democratul și-a argumentat afirmația cu o comparație. „Ați adus un penal din Brăila (n.r. fostul director Stănel Necula condamnat cu suspendare) la Oradea să conducă Termoficare. La Brăila, pentru că au dat drumul la gaz (n.r. iar localnicii se pot racorda la rețea), plătesc undeva la 350 lei maxim pe lună față de 1.000 lei în Oradea, și în Brăila nu e mai caldă iarna decât în Oradea”, a spus Pavel.
Social-democratul a fost susținut de colegul său Adrian Madar, care a etichetat majorarea de tarif ca „o scenă dintr-un film prost” în care Primăria este împotriva cetățenilor. „Dacă dumneavoastră credeți că asta e rolul nostru în Consiliul Local eu cred că nu e așa”, a spus Madar.
Crește și subvenția
În replică, primarul Oradiei, Florin Birta, a afirmat că povara majorării de tarife a fost împărțită de municipalitate cu orădenii, pentru că bugetul local a preluat parte din costuri în subvenția acordată pe gigacalorie.
Dacă prețul plătit de orădeni pe gigacalorie a crescut cu 7 lei, subvenția acordată de la bugetul local s-a majorat cu 12 lei.
„Diferența până la prețul real al gigacalorie am preluat-o în subvenția acordată de Primăriei. Anul trecut, aveam o subvenție de 47 lei, a intervenit o scădere a prețului gazului și am redus contribuția la 35 lei, acum am decis să revenim la o subvenție de 47 lei”, a declarat Birta.
Primarul de Oradea a afirmat că orădenii plătesc un preț nemodificat al gigacaloriei deja de trei ani. „Prețul pe care îl plătește populația la gigacalorie era până astăzi de 276,15 lei, stabilit la finalul anului 2018. Suntem în anul 2021 și acum crește prețul plătit de populație cu 2,5% în condițiile în care inflația în acest interval a fost de peste 8%”, a spus edilul.
Cu 25 lei mai mult pe apartament!
Birta a spus că facturile de încălzire ale orădenilor vor crește din iarnă în medie cu sume între 12 și 35 lei pe lună. „Acest impact a majorării gigacaloriei cu 2,5% reprezintă pentru o garsonieră 12,6 lei în plus pe lună, pentru un apartament cu două camere 25 lei, iar pentru unul cu trei circa 35 lei”, a apreciat primarul.
Florin Birta a mai spus că prețul gigacaloriei ar putea cunoaște un trend descrescător din 2022, când TVA-ul pe energia termică va scădea de la 19% la 5%. „Vorbim de o scădere cu 35 lei a prețului gigacaloriei”, a spus primarul.
Soluția rămâne reducerea poluării...
Așa cum BIHOREANUL a mai scris,Termoficare Oradea a cerut majorarea prețului gigacaloriei ca urmare a scumpirii fără precedent, de la 13 euro la 58 euro, a fiecărui certificat de emisii de gaze de seră pe care societatea va trebui să le cumpere în contul poluării produse.
Birta a arătat că, pentru a diminua suma de plată, Termoficare și-a redus de la 1,2 milioane tone la circa 270.000 tone cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă într-un an, prin înlocuirea vechiului CET pe cărbune la noua turbină pe gaz.
Primarul a spus că municipalitatea va încerca să diminueze în continuare cantitatea de CO2 produsă de Termoficare.
Reducerea poluării ar fi posibilă prin izolarea blocurilor, diminuarea pierderilor de pe rețele, trecerea cartierului Nufărul de pe încălzirea pe gaz pe un amestec de apă geotermală și gaz, precum și a unui foraj de apă geotermală în curtea termocentralei astfel încât să scadă consumul de gaz și cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă.