Ultima şedinţă ordinară a Consiliul Local din Oradea s-a lăsat cu polemici. Aleșii orădenilor au votat joi, fără voturile opoziţiei PSD şi UDMR, supraimpozitarea a zeci de clădiri nereabilitate în anul 2024.

Supraimpozitări pe bandă rulantă...

Consiliul Local a adoptat la pachet 94 de hotărâri privind supraimpozitarea cu 500% a unor părţi din mai multe imobile aflate într-o stare tehnică neîngrijită.

Deciziile au fost eliberate pentru fiecare proprietar în parte.

Dintre acestea, marea majoritate, de 82 de supraimpozitări, vizează părţi de clădiri aparţinând unor persoane fizice, diferenţa fiind formată din imobile deţinute de firme.

Printre altele, hotărârile au vizat clădiri neîngrijite de pe străzile Republicii 45, Episcop Mihai Pavel 5 ori Ady Endre 38.

La fel vor fi supraimpozitate imobile aflate în proprietatea unor persoane juridice în Bd. Magheru 23, Cuza Vodă 1B ori Independenţei 5.

Cum să scapi de supraimpozitare

Măsura supraimpozitării la nivel de apartament şi nu de clădire a fost luată pentru că în acelaşi imobil pot exista orădeni dispuşi să suporte costurile de reabilitare şi să vireze în bugetul municipalităţii costurile care le revin, în vreme ce alţii pot ignora demersurile municipalităţii.

"Sunt proprietari de apartamente care şi-au plătit o taxa specială, acceptând investiţia în clădire, şi nu ar fi corect să fie supraimpozitaţi", a explicat BIHOREANULUI viceprimarul, Marcel Dragoş.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au decis, tot cu votul exclusiv al liberalilor, supraimpozitarea cu 500% a terenurilor neîngrijite cum ar fi cele identificate pe străzi precum Renaşterii 20C, Borşului 14C, Borşului 3, Calea Sântandrei 48 şi Dimitrie Cantemir 56.

La fel, începând de anul viitor vor fi majorate cu 50% impozitele pe proprietate pentru terenurile din zona centrală pe care proprietarii nu au făcut construcţii, cum ar fi cele de pe străzile Ady Endre 53 şi 63, Iuliu Maniu 63 sau Mihai Viteazul 6.

"Vă place ce vedeţi în oraş?"

Refuzul consilierilor locali ai PSD şi UDMR de a vota măsurile de supraimpozitare menite să forţeze reabilitarea imobilelor orădene şi îngrijirea terenurilor a stârnit nemulţumirea liberalilor.

În pauza dintre sesiunile de vot, liberala Anca Popescu le-a reproşat reprezentanţilor opoziţiei că ar împiedica efortul de reabilitare a clădirilor. "De ce aţi votat împotrivă? Vouă vă place ce vedeţi în oraş? Nu se poate aşa ceva... Unele clădiri arată mizerabil", a spus consiliera. Liberala a dat şi un exemplu: "Hotel Parc (n.r. de pe strada Republicii, acum în reabilitare) 20 de ani a stat aşa".

Alba-neagra cu supraimpozitarea

În replică, PSD-istul Liviu Sabău Popa a dat de înţeles că parte din vina pentru ruina în care se afla hotel Parc, şi acum sub plase, le aparţine liberalilor. "Hotel Parc a ajuns aşa pentru că era în litigiu între Consiliul Judeţean Bihor, unde aveaţi preşedinte (n.r. fostul preşedinte Cornel Popa) şi altcineva...", a reproşat consilierul.

PSD-istul a spus că opoziţia a evitat să voteze supraimpozitările pentru că procesul presupune vicii de procedură.

"Nu avem o procedură clară, asta este problema. Acum hotărâm supraimpozitarea mai multor clădiri, iar la începutul anului viitor vom fi chemaţi să votăm scoaterea lor de pe listă, la fel ca anul trecut", a spus Liviu Sabău Popa.

"Poliţia Locală nu are competenţa..."

Potrivit PSD, procesul de aplicare a supraimpozitării ar trebui regândit. În momentul de faţă imobilele în ruină ori terenurile abandonate sunt identificate de către Poliţia Locală, verificate de către angajaţii Direcţiei de Urbanism şi suprataxate de către Direcţia Economică din cadrul Primăriei.

"Ne-am abţinut de la adoptarea acestor hotărâri pentru că în anii trecuţi au fost zeci de reveniri în Consiliul Local asupra unor supraimpozitări. Au fost orădeni care au demonstrat că starea clădirii nu era cea pe care a constat-o municipalitatea. Poliţia Locală, cu toată buna intenţie, nu are competenţa să facă expertiza să facă evaluarea tehnică a unei clădiri", a spus Liviu Sabău Popa.

Acesta a mai spus că pentru evitarea unor abuzuri municipalitatea ar putea să atribuie această sarcină unui arhitect sau să o externalizeze către o firmă de arhitectură sau construcţii. "Primăria poate face expertizele cu o firmă, la care apoi să îi poţi imputa dacă greşeşte", a declarat el.

Consilierul local a spus că un control mai riguros ar elimina riscul supraimpozitării unor clădiri care poate nu meritau să fie incluse la această categorie precum şi cel de apariţie a unor procese între Primăria Oradea şi proprietarii acestora.

Spre deosebire de PSD-ist, reprezentanții UDMR nu și-au argumentat deciziile.

Hotărârile de CL privind supraimpozitările pot fi accesate aici!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!