Consiliul Local Oradea s-a reunit joi dimineaţă de urgenţă în şedinţă online, la convocarea primarului Florin Birta.

În ședință de îndată

Consilierii locali intraţi în şedinţă de la birou, de acasă sau din vacanţă au promovat un material care ar putea intra tot joi în şedinţă de Guvern. Reprezentanţii UDMR s-au abţinut de la vot, în timp ce PNL-iștii și PSD-iștii au votat „pentru”. 

„Principalul material pentru care am convocat această şedinţă de îndată este cel promovat de Direcţia Patrimoniu Imobiliar prin care am solicitat (n.r. de la Ministerul Justiţiei prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor) cele 18 hectare de teren de la Penitenciarul Oradea (n.r. - din Calea Sântandreiului), care să treacă în proprietatea municipiului Oradea pentru a dezvolta un nou parc industrial", le-a explicat online primarul Florin Birta consilierilor locali.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a aprobat schimbul de teren, tot în şedinţă extraordinară, în noiembrie anul trecut.

Documentele nu au fost nici acum perfectate, întrucât prima hotărâre nu a conținut explicit motivul pentru care municipalitate orădeană cere acel teren de mari dimensiuni. Astfel, Ministerul Dezvoltării a cerut clarificări, pe care Consiliul Local Oradea l-a aprobat joi și ar urma să fie cuprinse și într-o Hotărâre de Guvern. 

Concret, consilierii locali au menţionat suplimentar în textul HCL-ului că "scopul pentru care se solicită preluarea imobilului este dat de necesitatea extinderii parcurilor industriale din municipiul Oradea cu o nouă locaţie".

Teren contra clădire

Concret, acesta va fi cel de-al cincilea parc industrial al Oradiei și va fi amplasat pe 18,6 hectare de teren din Calea Sântandrei 31, după trecerea peste linia ferată.

În schimbul acestui teren, Primăria Oradea şi-a asumat construcţia unui pavilion de detenţie cu 80 de locuri pentru deţinuţii cu regim semi-deschis care lucrează la gospodăria Penitenciarului Oradea, aflată în aceeaşi zonă.

Penitenciarul va deveni proprietarul clădirii care va fi ridicată spre şosea, în timp ce Municipiul Oradea va deveni proprietarul terenului amplasat spre Sântandrei.

Municipalitatea vrea să amenajeze acolo noul parc industrial având în vedere proximitatea viitorului drum expres Oradea-Arad, precum şi viitoarei legături cu Autostrada Transilvania.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!