Construcţia noului grup energetic al CET, cea mai mare investiţie orădeană de anul acesta, în valoare de aproape 37 milioane euro plus TVA, trebuie să înceapă în vară.

Primarul Florin Birta a semnat marţi, cu liderul de asociere Loial Impex, contractul de execuţie a lucrărilor, la sediul municipalităţii orădene.

Investiţia anului 2024

"Am semnat azi unul dintre cele mai importante contracte pentru municipiul Oradea, cu siguranţă cel mai mare contract de investiţii care va fi implementat în acest an", a declarat primarul Florin Birta.

Lucrările au fost atribuite asocierii de firme reprezentate de Loial Impex SRL, din care mai fac parte Moldproiect ASD SRL şi  Engul SRL. A fost singurul ofertant, pentru suma de 186,2 milioane lei, echivalentul a 36,6 milioane euro, fără TVA.

Municipalitatea orădeană este obligată să finalizeze investiţia încă de anul acesta, pentru a nu pierde finanţări în valoare de 117 milioane lei de la bugetul de stat.

Amenajarea noii instalaţii este cofinanţată prin programul Termoficare, care se încheie în 2024.

Pe repede înainte

Lucrările vor începe în cel mai scurt timp. "Executantul are de depus garanţia şi de obţinut unele autorizaţii. Săptămâna viitoare vor începe să vină la Oradea proiectanţii şi să înceapă deja lucrul", a declarat marți pentru BIHOREANUL directorul Termoficare, Călin Ungur.

Potrivit acestuia, construcția noii instalații va demara în vară. "Lucrările efective vor începe cel mai probabil în iunie, pentru că, deşi contractul de execuţie este de 18 luni, investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul anului, pentru a nu pierde cofinanţarea de la bugetul de stat", a arătat directorul Termoficare.

"Având în vedere termenul strâns, probabil vom începe viitorul sezon de încălzire fără noua instalaţie. Vom încerca să avem însă până la sfârşitul anului toate instalaţiile cumpărate şi montate în CET", a adăugat Călin Ungur.

Cu motoare termice şi cazane de apă fierbinte

După cum BIHOREANUL a mai scris, cea mai mare investiţie a Oradiei din anul acesta vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina circa 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluarea, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup energetic va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW, şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile utilaje vor fi pornite pe rând, în funcţie de necesităţi, deservind necesarul de apă caldă şi căldură al Oradiei împreună cu noua turbină pe gaz pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!